20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Dan međunarodnog priznanja Sandžaka

Danas, 13.jula se navršava 143 godine od završetka Berlinskog kongresa 1878. godine na kojem je utvrđena teritorija i granice tadašnjeg Novopazarskog sandžaka, saopštilo je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

U saopštenju se podsjeća da je na Berlinskom kongresu, održanom 1878. godine, Sandžak  odvojen od Bosne, kao corpus separatum odnosno specijalna (odvojena) oblast, precizno uokviren tada međunarodno utvrđenim granicama Bosne, Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kosova.

“Teritorija Sandžaka odlukama Berlinskog kongresa dobila je međunarodni protektorat. Tadašnji Novopazarski Sandžak je u periodu od 1878. do 1912. godine bio pod vojnom upravom Austro-ugarske te civilnom upravom Osmanskog carstva”, naglašavaju iz BNV-a.

Posebno se ističe da je Sandžak prvi put na ovom kongresu izdvajen kao zasebna cjelina od strane velikih evropskih sila .

“Sandžak je historijska regija, a građani Sandžaka su u dvadesetom vijeku tri puta legitimno iskazali svoju zasebnost i samoopredjeljenje”, ističe ova krovna institucija Bošnjaka.

Podsjećaju da je prvi put avgusta 1917. godine 12 sandžačkih legitimno izabranih gradonačelnika na Sjeničkoj konferenciji donijelo Rezoluciju sa konkretnim prijedlogom za trajno rješenje statusa Sandžaka i statusa građana Sandžaka, te
drugi put u Pljevljima 20. novembra 1943. godine, kada je formirano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS, čime je Sandžak stekao status federalne jedinice u tadašnjoj Jugoslaviji, sa svojim organima, Skupštinom i Vladom.

“Treći put su se na Referendumu održanom 25. 26. i 27. oktobra 1991. godine građani Sandžaka izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka”, podsjećaju iz BNV-a.

BNV poklanja posebnu pažnju, kako kažu, svim pomenutim datumima, imajući u vidu značaj ovih datuma za posebnost regije Sandžak.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: