19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Preko divljeg potala “sandzakpress.net” upućen poziv na ubijanje, tužilaštvo i policija šute

U komentarima teksta “Nova hajka botova na Arap džamiju” na divljem portalu sandzakpress.net skoro 15 sati trajao je otvoren poziv na ubijanje. Tužilaštvo i policija se do sada nisu oglasili povodom najnovijeg napada na novinare i slobodu medija.

Nakon što su ispod tog naslova objavljene fotografije sa imenima novinara i građana, na tom portalu, po sadržajima bliskom Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) i Stranci pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, aktuelnog potpredsjednika Skupštine Srbije, u komentarima se našao otvoren poziv na ubijanje.

“Lov je otvoren za bošnjačke izdajnike, nemilosrdno ih ubijati (mi sebi to pravo dajemo, na svim meridijanima od Pazara do Australije izdajnike Bošnjaka Sandžaka likvidirati nemilosrdno”, stoji u komentaru

Taj komentar, pored mnoštva drugih sa porukama govora mržnjs, prenose Sandžačke novine, stajao je 15 sati.

“Mi se spremamo , da vam se krvi napijemo izdajnici, samo je pitanje vremena; Bog, Allah, režimi, vas ne mogu spasiti od izdaje, naše muke koju ste nam sa vašom izdajom nanijeli u zadnjih 30 godina, POKLAT ĆEMO VAS SVE DO JEDNOG ZAPAMTITE”, stoji u toj poruci.

– Poziv državnim organima da hitno reaguju

Uredništvo portala Sandzačke.rs pozvalo je državne organe da u hitnom roku reaguju, otkriju identitet osobe koja je ostavila ovaj javni poziv na ubistvo na sajtu sandzakpress.net i da ga privedu pravdi i kazne.

“Također, pozivamo da se ispita da li postoji veza uredništva ovog portala sa licem koje je uputilo poziv na ubistvo i da se pomenuti medij također sankcioniše zbog dozvoljavanja širenja ovakvih sadržaja koji su direktna najava ubistva i likvidacija. Napominjemo da su u spornom tekstu targetirane tri osobe i da su objavljene i njihove fotografije. To su urednik portala Sandzacke.rs Nedžad Smailagić, zatim ugledni novopazarski arhitekta Tarik Brunčević i urednik portala Sandzakdanas.rs Suad Zoranić”, objavile su Sandžačke, dodajući da se oni u ovom pamfletu bez ijednog dokaza dovode u vezu da koordinirano rade na hajci na Arap džamiju.

“Nakon ovakvog načina pisanja, sasvim logičan slijed su prijetnja i poziv na njihovu likvidaciju koji su uslijedili”, ukazuje se.

– Divlji portal poručio da će se založiti za bezbjednosti i “onih koje politički raskrinka”

Divlji portla sandzakpress.net je preko svog fb profila, nakon dužeg vremena, ograđujući se od ovog komentara, objavio da je isti retroaktivno uklonjen, da se komentari na portalu objavljuju automatski, a da se retroaktivno pregledavaju i sporni uklanjaju.

“Komentar je upućen sa IP adrese sa prostora Belgije. Komentar je tehnički mogao da napiše bilo ko, pa i sam Nedžad Smajlagić ili Suad Zoranić, koristeći se VPN preusmjeravanjem servera, da bi skrenuli temu sa raskrinkavanja činjenice o tome ko su raspirivači hajke na rekonstrukciju Arap džamije u Sandžaku”, stoji u tom pojašnjenju, dodajući da je sandzakpress.net oštro protiv medijske politike primitivizma i protiv ugrožavanja bilo čije bezbjednosti.

“SandžakPRESS će se založiti za zaštitu bezbjednosti i onih koje politički raskrinka. Cilj raskrinkavanja je bio i bit će da bi narod shvatio bolju suštinu i pozadinu političkih tokova u Sandžaku”, piše u tom postu.

– Paučinac: Strijeljajte na centru sve nas koji drugačije mislimo

Građanski aktivista iz Novog Pazara Aladin Paučinac je kritikovao upućene prijetnje, poručivši da onaj koji poziva na ubijanje nema grama islama, te da oni koji pozivaju na mržnju nisu gospodari svijeta.

“Nadam se da ste zadovoljni kada vidite da se na ovaj način vašim sugrađanima crta meta na čelo. Pozivanje na njihov linč. Ne znate drugačije? Naučio vas je vaš šejh. Za najmanju sitnicu streljanje. Zabranili bi ste nam da mislimo, da govorimo? I što je najgore što sve to dolazi iz kuhinje Muamera Zukorlića. Za šta da ih likvidirate, šta su uradili?! Pogrešili su to što iznose svoje mišljenje i više vrednuju staru Arap džamiju nego neku novu. Pa hajde zakažite to streljanje, da izađemo mi kojima se ne sviđa arhiktetura neke nove džamije pa nas lijepo streljajte na sred centra svi vi kojima se sviđa nova džamija a ne sviđa kritika na razlike.
Naučili su vas nekom nasilnom islamu. Kad ste toliko nasilini zašto zavoleste zorom 100/1, možda da bi lakše gazili Bošnjake? Hoćete da ubijate za jedno mišljenje. Ko vas je naučio da mrzite neistomišljenike taj u sebi nema grama islama. Svojim nasilničkim ponašanjem i ekstremnističkim objavama nas nećete naterati da mislimo kao vi. Niste vi gospodari ovog svijeta ma koliko vam se to činilo”, stoji u postu Aladina Paučinca.

Za internet portal, po sadržajima blizak stranci Muamera Zukorlića i Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS), u javnosti se do skora zvanično nije znalo kome pripada i na koga je registrovan.

– Ime Salahudina Fetića povezano sa sandžakpress.net 

Portalom sa adresom “www.sandzakpress.net”, na osnovu sudskih spisa i državnog registra iz 2109. godine , upravlja preduzeće Sandžak media d.o.o iz Novog Pazara, Dimitrija Tucovića bb, kojeg zastupa državljanin Crne Gore Salahudin Fetić.

Pored “Sandžak TV”, na osnovu uvida iz izvoda APR-a, Fetić je direktor Sandžak Media d.o.o. U Registar medija upisana je i Sandžačka novinska agencija-SANA, čiji je odgovorni urednik takođe crnogorski državljanin Salahudin Fetić. U toj “medijskoj grupi” koja se vezuje za Muamera Zukorlića, su i Ref-ref radio, Glas islama, Sandžak revija i marketing služba Sandžak media,kao i divlji portal sandzakpress.net.

Ime Salahudin Fetić zvani Ćatko, kao aktiviste Islamske zajednice u Srbiji, spominjano je na RTV Novi Pazar još 2017. godine “u aferi pronevjere novčanih sredstava među uposlenicima Islamske zajednice u Srbiji”.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: