27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Zdravlje

Dan mentalnog zdravlja: Svi ćemo se na kraju liječiti zbog jednog koji neće

OK je da ljudi kažu da nisu OK i normalno je da odu kod psihologa jer onaj koji ide kod psihologa nije lud već odgovoran prema sebi i drugima, poručili su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) danas u Novom Pazaru na obilježavanje svjetskog Dana mentalnog zdravlja.

Grupa mladih srednjoškolaca i srednjoškolki iz Novog Pazara i okolnih gradova, danas je na Gradskom trgu sprovela niz aktivnosti, anketiranje i razgovor sa građanima s ciljem prikupljanja podataka o dostupnosti i kvalitetu sistema psihološke podrške za mlade u Novom Pazaru.

Student psihologije Ensar Leković je poručio da žele da podignu svijest kod svih starosnih struktura o značaju održanja mentalnog zdravlja, prevenciji i zaštiti.


“Ne želimo da tema mentalnog zdravlja bude tabuu, jer svako od nas u nekom trenutku svog života bio u stanju psihičke neravnoteže, potpuno je normalno da se obratitet stručnjaku kako bi ste se što prije vratili u ravnotežu. Tu smo da pokažemo ljudiam, na jednostavan način da je OK da kažu da nisu OK, da je normalno da odu psihologa kad osjećaju potrebu. Onaj koji ide kod psihologa nije lude već odgooran prema sebi i drugima jer stara dobra kaže ‘svi ćemo se na kraju liječiti zbog jednog koji neće’”, poručio je budući psiholog.

Uroš Jovanović iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) ocjenjuje da su mladi danas spremniji i otvoreniji da na temu mentalnog zdravlja pruže podršku vršnjacima, nego što su na to spremni stariji.

“Živimo u različitim vremenima, mladi su dosta otvoreniji, dostupnije su im informacije, dostupnija im je i podrška. Zbog toga su oni otvoreniji da traže podršku i pruže podršku vršnjacima. Zato smo danas na ovom mjestu, umjesto starijih. Anketa je anonimna, ankeiro mlade ljude da li imaju neko iskusto, da li im je psihološka, uopšte, dostupna u ovom gradu i iskustvo koje imaju sa jom. Kutiju pogrešnih adresa, to su sve one pogrešne adrese na kojima su završili u potrazi za podrškom i papir podrške za sve one kojima je podrška potrebna, a ne mogu do nje da dođu”, ocjenio je on.

Novopazarski srednjoškolci će navedenim aktivnostima adresirati važnost brige o mentalnom zdravlju sa željom da pokrenu razgovor o temi o kojoj se malo razgovara, iako je, kako naglašavaju, razgovor ključ rješavanja problema.

Mladi iz ove grupe smatraju da nemaju mnogo načina i prilika da budu saslušani i podržani, posebno kada su u pitanju teme koje se tiču mentalnog zdravlja, identiteta i mjesta mladih u lokalnoj zajednici u kojoj žive.

Prikupljeni podaci biće obrađeni i iskorišćeni u planiranju budućih aktivnosti ove grupe mladih.

Obilježavanje Dana mentalnog zdravlja proizašlo je kao ideja učesnika i učesnica programa pod nazivom “Između nas”, koji je organizovan od strane Inicijative mladih za ljudska prava od 28. septembra do 3. oktobra 2023. godine u Novom Pazaru. Program je omogućio grupi da istražuje svoje identitete i identitetske uloge u društvu, kako bi prepoznala nametnute društvene obrasce i opisala reakciju okoline na pokušaj napuštanja tih istih obrazaca. Na ovaj način, grupa je učila o ključnim pojmovima koji su bili obrađivani na ovom programu, kao što su pojmovi inkluzivnosti i interkulturalnosti.

Obiljježavanje Dana mentalnog zdravlja i program “Između nas” dio je većeg projekta pod nazivom “Mladi grade mirne i inkluzivne zajednice”, koji je podržan od strane Evropske omladinske fondacije Vijeća Evrope, a koji se realizuje u periodu od 1. jula do 31. oktobra 2023. godine od strane Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: