Aktuelno Crna Gora Društvo Zdravlje

U Crnoj Gori prva dva slučaja koronavirusa

Crna Gora je registrovala dva prva slučaja koronavirusa. Riječ je o dvije žene rođene 1948. i 1973. godine i tokom prethodnog perioda boravile su u pogođenom području. Jedna osoba je iz Ulcinja, a druga je iz Podgorice i stabilnog su zdravstvenog stanja, saopšteno je na konferenciji za novinare, prenosi RTCG.

“Jedna osoba je bila pod nadzorom, druga nije jer je došla iz zemlje koja nije bila tretirana. Obje se nalaze kod kuće,” kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

“Obje se nalaze kod kuće, mi smo prije desetak minuta potvrdili slučajeve. Prvo se uradi test, a onda mora po protokolu da se potvrdi. Čim smo vidjeli test odmah smo obavijestili javnost,” naveo je Mugoša.

Jedna gospođa je došla iz SAD prije 12 dana, druga iz Španije i bila je pod nadzorom, istakao je on.

Mugoša kaže da je Crna Gora zemlja, koja pored Hrvatske, u regionu ima najviše testiranja.

Mugoša je istakao da jedna od zaraženih osoba živi sama, a druga u porodici, pa će morati da sprovedu i dodatna testiranja.

“Jedna je bila na klinici, a druga je boravila kod kuće i išli smo da od nje uzmemo uzorak,” rekao je Mugoša.

Nema mjesta panici,saopštio je premijer Duško Marković, ističući da se mora uraditi sve da se spriječi širenje koronavirusa.

“Jasno je da prvi slučajevi obolijevanja nijesu bili neočekivani, i vrlo je vjerovatno da će uskoro doći do otkrivanja novih slučajeva,” rekao je Marković.

Nacionalno Koordinaciono tijelo je danonoćno i požrtvovano pratilo cijelu situaciju. Svi ostajemo tim i želim da istaknem ulogu građana koji su pokazali svijest i disciplinu, ali je pred nama nova zahtjevnija faza, istakao je premijer.

“Potrebna nam je još jača disciplina, odgovornost, više solidarnosti, kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji. Pored zdravstvenih ova epidemija predstavlja ozbiljan ekonomski izazov. Pripremamo odgovore sa raspoloživim mogućnostima,” naveo je Marković.

– Dvije nove lokacije za karantin

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je pored dva karantina koje je Vlada već odredila u Danilovgradu i Ulcinju, na prijedlog Ministarstva zdravlja odredila još dvije lokacije za karantin a to su Policijska akademija u Danilovgradu i kao i privatni Studentski dom kompanije Kroling koji je potpuno ispražnjen.

– Eraković: Apsolutno smo spremni

Direktor KCCG Jefto Eraković saopštio je da je Crna Gora posljedna zemlja u Evropi koja je registrovala tek danas prve slučajeve virusa koji smo svi mjesecima već očekivali.

“Spremni smo i stručno i kadrovski i organizaciono za koronavirus. Apsolutno u svim segmentima smo spremni. Slijede teški dani za zdravstvene radnike Crne Gore. Slijede dani puni ogromnog rizika, ali znajući sve zdravstvene radnike znamo da smo svi spremni. KCCG će ponijeti najteže breme. Spremni smo imamo zaštitnu opremu, respiratore. Za dva dana ćemo imati 57 respiratora. U ovom trenutku pacijentkinjama kod kojih je registrovan virus, za sada nijesu potrebni respiratori,” naveo je Eraković.

Obaveza je svih nas da koristimo zaštitnu opremu i zaštitićemo i zdravstvene radnike, rekao je on.

“Imamo položaj Hotel Premijer u neposrednoj blizini KCCG, ustupio je svoje prostorije, tako da će zdravstveni radnici koristiti pune kapacitete tog hotela. O svemu smo razmišljali,” rekao je Eraković.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: