27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

PU Novi Pazar: Sugurnost zadovoljavajuća, nerasvijetljeno 12 ubistava

Načelnik Policijske uprave (PU) Novi Pazar Nermin Ljajić ocjenio je da je staje sigurnosti na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice u prethodnih devet mjeseci ove godine bilo zadovoljavajuće.

Načelnik PU Novi Pazar Nermin Ljajić, foto: SNEWS

“Zahavljujući efikasnim radom policije ostvareni su dobri rezultati rada i očuvano je povoljno stanje bezbjednosti. Na teritoriji koje pokriva Policijska uprava u Novom Pazaru izvršeno je 1.091 krivično djelo, za devet mjeseci ove godine. Policija je razvijetlila 95 posto krivičnih djela, za ovaj period nije bilo teških krivičnih djela ili ubistava. rasvjetljeni su svi pokušaji ubistava, a za izvršiocem ubistva u septembru ove godine se inenzivno traga“, rekao je Ljajić.

Na konfreneciji za medije u PU Novi Pazar je saopšteno da je u ovom periodu smanjen  broj krvnih delikta za oko 14 odsto dok je broj krivičnih djela iz oblastih privrednog kriminala u porastu sa evidentiranih 186 slučajeva i porastom od 16 posto u odnosu na isti period prošle godine. Registrovano je 71 djelo iz visokotehnološkog i 15 krivičnih djele ekološkog kriminala, što je za oko 300 posto više nego u prošlom periodu.

Ljajić je predočio da je u prethodnom periodu zaplijenjena i znatna količina narkotika.

“Na suzbijanju trgovine drogom u 146 zaplijena oduzeto je više od 38 kilograma narkotika, najviše marihuane, zatim heroina, kokaina i 1200 tableta psihoaktivnih supstanci. Protiv 141 lica je podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da su izvršili nedozvoljenu proizvdnju i stavljanje u promet opojnih droga“, predočio je Ljajić dodavši da je policija oduzela 46 hiljada paklica cigareta i evidentirala 165 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira i izvršila obezbjeđenje 394 javna skupa.

– Odlučna borba protiv svih vidova kriminala

On je istakao da je jedan od prioriteta policije zaštita učenika, nastavnika i osoblja škola, kao i očuvanja sigurnosti svih građana na teritoriji PU Novi Pazar.

 “Naši prioriteti su odlučna borba protiv svih vidova kriminala i očuvanje bezbjednosti građana i njihove imovine, rad na rasvjetljavanju svih krivičnih djela iz ranijeg perioda, kao i hapšenje izvršilaca. veoma je važno da imamo saradnju i podršku sa ostalim državnim organima, posebno sa lokalnom samoupravom, tako da svi stvaramo uslove da Novi Pazar bude stabilna i bezbjedna sredina za sve građane“, rekao je Ljajić, zahvalivši se  medijima i svima onima koji daju doprinos na poboljašnju stanja sigurnosti.

Načelnik PU Novi Pazar Nermin Ljajić, foto: SNEWS

Na pitanje da li može da saopšti zvaničn informacije o licima sa prostrelnim ranama koja su dovezena sa Kosova 24. septembra i zbrinuta u Opštoj bolnici Novi Pazar, Ljajić je, kako ne bi davao nepotpun odgovor, zamolio da mu se preko portparola zvanično prosjijedi to pitanje i obećao kako će se potrudit da u što kraćem periodu pruže odgovor.

Policijski službenici obezbjeđuju 41 školu na ovom području čime je, kako ocjenjuju u PU Novi Pazar, prisustvom policijskih službenika unaprijeđena sigurnost.

U oblasti sigurnosti u saobraćaju sprovodeno je niz akcija pojačane kontrole i otkrveno 21 hiljadu saobraćajnih prekršaja, najčešće nedozvoljena brzina kretanja vozila, skoro osam hiljada slučajeva za devet mjeseci.

Načenica Odjeljenja saobraćajne policije PU Novi Pazar Irma Kolašinac, foto: SNEWS

Načelnica Odjelejnja saobraćajne policije Pu Novi Pazar Irma Kolašinac je kazala da svakodnevno na terenu vrše kontrolu i preduzimaju mjere na poboljšanju stanja u saobraćaju, ali je i potrvdila da nemaju dovoljan broj saobraćajaca. Prema njenim riječima saobraćajna policija uz upotrebu radara i drugih mjera vrši konstatntnu kontrolu učesnika u saobraćaju na putnim pravcima prema Tutinu, naselju Selakovac i mjestima u blizini škola.

 “Zabilježili smo smanjenje broja teških saobraćajnih nezgoda, smanjenje broja teško i lako povrijeđenih lica, ono što je najvažnije, smanjen je broj poginulih lica, imali smo jedno nastradalo lice na mjestu nesreće. Sa ovom statistikom Novi Pazar se svrstava među bezbjednijim gradovima u Republici Srbiji… Često, obilazeći ulice našeg rada kažem da nas je 300 bilo bi nas malo, imajući u vidu infrastrukturu našeg grada, navike naših vozača, svih učesnika i svih ostalih.“, kazala je ona, najavivši da će najveći broj novih pripadnika policije doći u Odjeljenje saobraćajne policije.

Odgovrajući na pitanja koja se tiču rasvjetljavanja neriješenih ubstava i teških krivičnih djela iz ranijeg perioda rečeno je da se na tome intenzivno radi. Zamjenik načelnika Milan Simić je potvrdio da je nerasvijetljeno 12 ubistava izvršenih od nepoznatih počinioca.

Zamjenk naćelnika PU Novi Pazar Milan Simić, foto: SNEWS

 “Na njihovom rasvjetljavanju se intenzivno radi. Sa protekom vremena neće pasti u zaborav, preduzimaju se mjere i radnje. Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati rezultate“, rekao je Simić.

Predstavnici PU Novi Pazar su potvrdili da je obaveza da se vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti, da se na konkursima kao uslov za prijem ne može postaviti nacionalna pripadnost, ali i da preko 170 prijavljenih u PU Novi Pazar na posljednjem konkursu u Centru za osnovnu policijsku govori da u posljednje vrijeme na ovom područu je povećano interesovanje mladih za posao u policiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: