27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Srbijansko Ministarstvo kulture i informisanja, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, kao i da njihova lična bezbjednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smiju biti dovedeni u pitanje.

“Bombu ću ti na kuću bacit. Koštaće te to lajanje brzih dana”, pisalo je u SMS poruci koja je 15.09.2006. godine upućena novinaru Medinu Haliloviću. Policija i istražni organi nikada nisu procesuirali osumnjičene za ove prijetnje niti su do danas objasnili i snosili odgovornost zbog tog propusta.

“Prijetnje, napadi, pa čak i ubistva novinara i dalje se dešavaju u čitavom svijetu, zbog čega je važno da se stalno i kontinuirano radi na prevenciji i podizanju svijesti o nedopustivosti ugrožavanja bezbjednosti medijskih radnika. Svako demokratko društvo ima obavezu da ne samo na današnji dan, već stalno radi na stvoranju što bezbjednijeg okruženja za rad novinara”, navode iz Ministarstva poodom ovog datuma.


– U Novom Pazaru na desetine napada i prijetnji novnarima, a nema ni jedne pravosnažne presude 

Novi Pazar je jedan od gradova u regionu u kome je prema ocjeni strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija vrlo teško i opasno obavljati medjski posao. U prethodne dvije decenije  registrovano je više fizičkih napada i prijetnji novinarima iz Novog Pazara. Većina prijetnji je prijavljena policiji i nadležnim organima. S druge strane ne postoji javno dostupan podatak ili informacija o pravosnažnoj presudi nekome zbog napada ili prijetnji medijskim radnicima.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru trenutno se vodi nekoliko predistražnih i istražnih postupaka zbog napada i prijetnji novinarima.

Ilustrativan primjer su prijeteće i uvredjive SMS poruke koje su u julu i septembru 2006. upućivane novinaru Medinu Haliloviću. Pripadnici policije u Novom Pazaru i tužilaštvo nikada nisu identifikovali i pronašli osumnjičene, niti su bilo koga obavjestili iz kojih razloga to nisu učini.


Dodaju da Republika Srbija i Ministartsvo kulture i informisanja konkretnim aktivnostima doprinose poboljšanju stanja na medijskoj sceni i potpuno su posvećeni kreiranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

Ministarstvo naglašava da je brza i efikasna reakcija nadležnih organa izuzetno značajna u svim slučajevima prijetnji i napada na novinare, a kažnjavanjem počinioca tih djela se šalje poruku da su napadi na novinare i medijske radnike nedopustivi.

Predočava se i da je potpredsjednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na samom početku svog mandata povukla sve neosnovano podnijete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primjenu medijske strategije za period od 2020-2025, a formirana je Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana, kao i Radna grupa za bezbjednost i zaštitu novinara pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite.

Takođe, u toku je rad na Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

Predstavnici Radne grupe za zaštitu i bezbjednost novinara se svakog mjeseca sa predsjednicom Vlade Anom Brnabić i potpredsjednicom Gojković sastaju kako bi zajedno došli do najboljih rješenja koje se tiču bezbjednog rada svih medijskih radnika.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obiljeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: