Aktuelno Društvo Novi Pazar

Danas protest “Za čistije rijeke, za zdrav Novi Pazar”

U Novom Pazaru za danas je zakazan protest građana “Za čistije rijeke, za zdrav Novi Pazar”.

Skup je zvanično prijavljen, a neformalna fb grupa poručuje “Stop nemaru, hoćemo zdravu životnu sredinu” i da će se protest održati s ciljem da se hitno zaustavi izlivanje mazuta u rijeku Rašku, kao i da nadležne službe preduzmu sve potrebne mjere da bi spriječili sva buduća zagađena rijeka.

“Da Zavod za javno zdravlje kao nadležna zdravstvena ustanova, izda izvještaj o uticaju pomenute ekološke katastrofe na zdravlje ljudi, da se pokrenu odgovarajući postupci protiv lica odgovornih za dosadašnju ekološku katastrofu nastalu izlivanjem mazuta, da lica odgovorna za ekološku katastrofu budu hitno smijenjena/razriješena”, piše u zahtjevima najavljenog protesta zakazanog u nedjelju, sa početkom u 16 sati na platou pored rijeke Raške u centru Novog Pazara.

– Upozorenje vlastima

Na fb profilu “Ado Marovac” objavljeno je da je “povodom ekološke katastrofe izazvane višednevnim izlijevanjem mazuta iz JKP Gradske toplane, “zatražiti odgovornost odgovornih”.

“Skup sam lično prijavio u svojstvu običnog građanina koji očekuje obične građane kojima je dozlogrdilo sve što se čini. Neka ovo bude mirno upozorenje trenutnim, a i svim budućim vlastima da u ovom gradu postoje ljudi sa kojima ne mogu tako lako da se igraju”, poručeno je.

https://www.facebook.com/Taktinfo/videos/3288378231373912

Pozivima i video porukama protest je podržalo više intelektualaca, javnih ličnosti i istaknutih pojedinaca u Novom Pazaru. Protest su podržale organizacije za zaštitu životne sredine iz drugih dijelova Srbije.

Skupština Grada Novog Pazara odbila je na posljednjoj sjednici da raspravlja o ovoj temi nakon što je prema prvim rezultatima istrage i izjava nadležnih mazut koji se danima ulivao u korito rijeke Raške dospio iz JKP “Gradska toplana”.

Grad Novi Pazar do danas nije saopštio zvanične informacije o preduzetim mjerama i pokrenutim postupcima protiv odgovornih u ovom slučaju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: