3 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak

Danas se slavi Dan Sandžaka

Danas se slavi Dan Sandžaka. Bošnjaci i svi građani Sandžaka obilježavaju 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj datum je i zvanični blagdan Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, a proslavlja ga i sandžačka dijaspora širom svijeta.

Raznim kulturnim događajima i skupovima, organizirah od strane različitih ustanova i organizacija 20. novembar – Dan Sandžaka biće obilježen u gotovo svim sandžačkim mjestima kao i u sandžačkoj dijaspori.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Ovaj dan se 18 godina obilježava u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Bošnjački historičari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

Prije 80 godina, tačnije 20. novembra 1943. god., na Prvom zasjedanju Sandžačkog antifašističkog vijeća Sandžaka (ZAVNOS-a) između 252 prisutna delegata, izabran je Izvršni odbor ZAVNOS-a koji je brojao 62 člana. Među izabranim vjećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vjera, a prvi put u historiji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je pet žena.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalne samouprave, opštinskih ustanova i preduzeća i škola je istaknuta bošnjačka acionalna zastava.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: