28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kolumna Sandžak

Sjećanje na prošlost pogled na budućnost – Dan Sandžaka danas

(Autorski tekst povodom 20. novembra Dana Sandžaka)

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Dana 20. novembra, Sandžak postaje mjesto gdje se prepliću različite kulture, jezici i identiteti, a istovremeno se slavi zajednička prošlost, borba i stremljenja ka budućnosti. Tokom Drugog svjetskog rata, Sandžak je bio svjedok stvaranja posebne političko-teritorijalne jedinice unutar Jugoslavije, a njegov narod je zajedno stupao u borbu pod okriljem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Božidar Proročić na 15. Sandžčkim književnim susretima u Novom Pazaru, foto: BNV, arhiv

Ono što čini Sandžak posebnim nije samo geografska oblast, već bogatstvo različitosti koje su oblikovale njegovu prošlost. Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i mnogi drugi narodi živjeli su zajedno, dijeleći sudbinu i ciljeve tokom svoje istorije ali i antifašističke borbe. Uprkos različitim jezicima i kulturama, njihova snaga ležala je u sposobnosti da pronađu zajednički jezik u borbi protiv fašizma. ZAVNOS, kao vrhovno političko tijelo u Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata, predstavljao je istinsku manifestaciju multikulturalnog jedinstva.

Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i drugi narodi sastajali su se kako bi donosili zajedničke odluke, stvarali zakonodavstvo, i oblikovali osnovne principe oslobođenja. Njihova saradnja nije bila samo odraz vojne taktike, već i živog svjedočanstva da različitost može biti izvor snage.Tokom tih godina, Sandžak nije samo bio poprište borbe, već i mjesto đe su se njegovali i čuvali kulturna baština svih zajednica. Jezička raznolikost, folklor, i tradicije obogatile su zajednički identitet Sandžaka. Ovaj period predstavlja ne samo stranu rata, već i vrijeme đe su se ljudi međusobno obogatili kroz razmjenu iskustava i vrijednosti.

Danas, Sandžak nastavlja svoj put kroz izazove i promjene, ali sa snažnim temeljima multikulturalne prošlosti. Različite zajednice u Sandžaku dijele zajednički prostor, razgovarajući, gradeći mostove i izgrađujući zajedničku budućnost. Snaga njihove borbe i zajedništva tokom Drugog svjetskog rata služi kao podsjetnik da je multikulturalnost nešto što treba njegovati i očuvati, jer je u njoj snaga koja pokreće društvo naprijed.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), osnovano je 20. novembra 1943 godine u Pljevljima (Taslidža). Osnivačkoj skupštini prisustvovali su 252 delegata koji su izabrali 62 vijećnika i donijeli odluku o formiranju “Autonomije Sandžaka”

Sandžak, biser bogate istorije i različitosti, ponosno stoji kao spoj kultura koje čine srce ovog kraja. Novi Pazar, viševjekovni ponosni ekonomski i kulturni centar, predstavlja kamen temeljac ove po mnogo čemu jedinstvene baštine. U dubinama vjekova, Sandžak je svjedok prolaska raznih carstava i država, ali je očuvao svoj identitet i dušu. Otomansko carstvo ostavilo je neizbrisiv pečat, čineći vašu prošlost šarenom paletom koja se proteže kroz vrijeme. Ono što čini Sandžak posebnim je raznovrsne etničke i vjerske zajednice koja oživljavaju njegove ulice. Bošnjaci, su najbrojnija zajednica, sačuvali su svoj jezik, običaje i tradiciju, čineći da Sandžak diše sa duhom svojih stanovnika. U njegovom srcu živi magija jedinstva i tolerancije, đe Bošnjaci, Srbi, Albanci, Crnogorci zajedno čine jednu posebnu sliku. Neka njegova raznolikost bude vaša snaga, a ne slabost.

Naša ljubav prema Sandžaku ne poznaje granice etničke pripadnosti, jer svi su oni građani ovog prlijelepog kraja. U jedinstvu leži njihova moć, a u poštovanju različitosti njihova autentičnost. Dok koračamo kroz ulice Novog Pazara, đe se prošlost susreće sa sadašnjošću, osjećamo ponos brojnih kultura i nasleđa. Svaki sokak nosi priču, svaki pogled na džamiju ili crkvu podsjeća nas na njihovu zajedničku prošlost i budućnost koju grade zajedno.Iako je prošlost Sandžaka obilježena raznim vladarima i imperijama, njihova zajednica je izrasla iz tih iskustava sa posebnim identitetom. Njihov ponos nije samo u arhitektonskim spomenicima, već u duhu zajedništva koji se prenosi s generacije na generaciju.

Sandžak, vaš dom, vaša ljubav,  a naša sudbina. Neka naša patriotizam bude most koji spaja srca i čini nas jačim. Ujedinjeni, sa poštovanjem prema svima, gradeći bolje sutra za naredne generacije, jer Sandžak je naše zajedničko blago koje treba čuvamo sa ljubavlju i poštovanjem. Sandžak je živi testament o bogatstvu i dubini njegovih naroda, izmiješanih u bogatom ćilimu života. Između drevnih karavanskih puteva i historijskih bitaka, Sandžak proživljava kao priča o zajedništvu koje definiše suštinsku srž svih naroda ovog kraja.

Draga braćo  Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci, i ostali narodi. Želim vam srećan Dan Sandžaka! Neka 20. novembar bude svijetli praznik dobrote i dostojanstva svih naroda koji u ovom prelijepomprostoru žive zajedno. Sandžak  nosi u sebi bogatstvo različitosti i jedinstva, čineći ga posebnom i jedinstvenom.Neka ovaj dan bude prilika da slavimo zajedništvo, toleranciju i međusobno poštovanje koje čini temelj vašeg suživota. Ujedinjeni, možete graditi bolju budućnost za sve vas, đe će ljubav prema vašem zajedničkom domu biti jača od bilo kakvih podjela.Želim vam mirne i radosne trenutke u krugu porodice i prijatelja, te da ova čestitka doprinese toplini i radosti vašeg praznika.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: