Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Delegacija BNV-a na obilježavanju 107. godišnjice Bitke kod Čanakkalea

Na ceremoniji obilježavanju 107. godišnjice Bitke kod Čanakkalea i Dana sjećanja na šehide, na poluostrvu Galipolje, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), prisustvovali su predsjednica Jasmina Curić i potpredsjednik Fuad Baćićanin.

Na skupu održanom povodom ovog značajnog datuma u historije Republike Turkiye delegacija BNV-a je imala priliku da se sretne za turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganm i bude uvršetna u protokol najviših državnih zvaničnika.

– Erdogan: Promjenjen tok historije

Turski predsjednik je naglasio da je turski narod u Canakkaleu promijenio tok historije.

“Bitka kod Canakkalea je veliki herojski ep u kojem su prikazane visoke vrline naše nacije kao što su patriotizam, požrtvovnost i hrabrost. Narod zaljubljen u nezavisnost, koji je vjerovao i riskirao smrt za svoju vjeru, promijenio je tok historije ovdje prije 107 godina. Najjače vojske svijeta doživjele su razočarenje u Canakkaleu, a vjera je pobijedila okupaciju”, poručio je Erdogan.

Dodao je kako se na današnji dan prije 107 godina vidjelo da ne postoji sila ili oružje koje se može suprotstaviti narodu koji je odlučan zaštititi svoju domovinu i slobodu po cijenu života.

“Turski narod dao je nadu svim potlačenim svojom jedinstvenom borbom u Canakkaleu, a mnoge kolonijalizirane zemlje započele su vlastite borbe inspiracijom koju su primile iz Canakkalea, a kasnije i iz Rata za neovisnost. U tom pogledu, pobjeda u Canakkaleu nije samo naša pobjeda, već i zajednička pobjeda naših 100 miliona braće od Balkana do Afrike, od Evrope do Azije”, istakao je Erdogan.

Dalje je naveo kako se radi o veličanstvenoj pobjedi Turkiye i turskog naroda, kao i potlačenih naroda koji su svoje “oči i srca okrenuli prema našoj zemlji“.

“Kada pogledamo nadgrobne spomenike tu istinu vidimo vrlo jasno. Ovdje se ne nalaze samo mezari heroja iz svake naše pokrajine, svakog okruga i gotovo svakog sela u Turkiye, nego i mezari šehida koji su došli iz svih krajeva svijeta. Sa djecom Sarajeva, Skoplja, Komotinija, Bakua, Batumija, Halepa, Gaze, Al-Qudsa na ovoj svetoj zemlji već 107 godina zajedno počivaju djeca Istanbula, Ankare, Coruma, Yozgata, Antepa, Mardina, Edirena. Iz tog razloga, Canakkale ne samo da je simbol našeg vječnog bratstva kao naroda, već također odražava i simbolizira bratstvo i zajedničku sudbinu ove regije, pa čak i islamskog svijeta”, poručio je Erdogan.

Istakao je da ep o Canakkaleu prenosi mladima u svim prilikama, te im preporučuje da trebaju vidjeti to zaista posebno mjesto u Turkiye.

Erdogan je kazao da postoje duboke i važne pouke koje svako može naučiti od šehida i žrtava kod Canakkalea.

“Želim da, ne samo naša djeca, već i mladi ljudi sa Balkana, Afrike, Bliskog istoka i centralne Azije dođu ovdje, upoznaju svoje pretke i budu svjedoci korijena bratstva koje postoji među nama. Kada to postignemo, kada svojoj djeci pravilno objasnimo Canakkale, vjerujem da ćemo uspostaviti drugačije ozračje ljubavi u našem narodu. Prije svega, smatram da trebamo odgajati naše potomstvo u skladu s time kako smo vođeni Gazi Mustafom Kemalom pokazali cijelom svijetu pobjedu polumjeseca protiv krstaškog mentaliteta”, kazao je Erdogan.

U okviru programa obilježavanja 107. godišnjice podjede na Čnakkallam ove upriličeno i otvaranje mosta između Evrope i Azije preko moreuza Dardaneli.

Na Zapadu poznatija i kao Bitka na Galipolju jedna je od najubitačnijih i najkrvavijih pomorskih bitaka iz Prvog svjetskog rata.

Bitka kod Čanakkala zauzima posebno mjesto u savremenoj historiji Turkiye, a ujedno je i jedna od najvažnijih bitaka u Prvom svjetskom ratu u kojoj su kao dobrovoljci osmanske vojske učustvovali i pripadnici muslimanskih naroda sa Balkana.

Preko 15.000 Bošnjaka Sandžaka – đurumlija, dobrovoljaca mlađih od 24 godine, učestvovalo je u ovoj teškoj i nezapamćenoj bici.

Izvor: AA, SNews

Foto: BNV, https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/136113/cumhurbaskani-erdogan-canakkale-sehitler-abidesi-ndeki-torene-katildi

Povezane vijesti

%d bloggers like this: