18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak

Delegacija BNV-a položila cvijeće na spomen-obilježje žrtvama u Štrpcima

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća je danas u Prjepolju položila cvijeće na spomen-obilježje žrtvama u Štrpcima.

Predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić je u izjavi za medije izrazila saosjećanje sa porodicama žrtava i pozvala sve Bošnjake da kroz političko djelovanje izgrade ambijent u kome će se osjećati sigurno kako se zločin ne bi ponovio.

“Danas smo ovdje da u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća izrazimo saosjećanje sa porodicama žrtava i pošaljemo poruku da Bošnjaci nikada neće i ne mogu zaboraviti zločine koji su vršeni nad njima. Danas smo tu da pokažemo da Bošnjaci ne smiju i ne mogu zaboraviti zločine koji su vršeni nad njima.Tu smo da se sjetimo i Sjeverina, Kukurovića, Bukovice i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima i njihovim porodicama”, rekla je Curić.

Ona je poručila da neće prestati da osuđuju organizovano saučesništvo tadašnjih državnih organa Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina nad Bošnjacima.

“Tu smo da se podsjetimo na politiku 90-ih a ujedno da konstatujemo da se Bošnjaci i dalje ne osjećaju sigirno i da poruke koje redovno dobijamo podsjećaju da se zločini mogu ponoviti. Jasno nam je da će se svaki zločin, koji nije adekvatno osuđen, ponoviti. I danas poslije 29 godina Bošnjaci i dalje dobijaju direktne prijetnje, ovog puta od državnih službenika, od policajaca, koji nam poručuju da se raduju ako se u Sandžaku dese nova Srebrenica i Vukovar.

Predsjednica Vijeća je pozvala predstavnike bošnjačkih partija da kroz, kako je istakla, svoje političko djelovanje budu isključivi prema svim politikama koje nisu osudile, procesuirale, rasvijetlile i koje se jasno nisu ogradile od zločina nad Bošnjacima.

“Pozivam bošnjački narod da se prilikom izbora onih koji će ih politički zastupati, sjeti žrtava i ubijenih očeva, braće i sinova u Sjeverinu, Kukurovićima, Bukovici i Štrpcima. Sjetite se otetih i ubijen Bošnjaka čiji je jedini grijeh bio što su Bošnjaci. Pozivam Bošnjake da kroz političko djelovanje izgrade ambijent u kome će se Bošnjaci osjećati sigurno, kako se zločin više ne bi ponovio. Svi oni koji podrže politiku koja ne priznaje genocid u Srebrenici a i sve druge zločine nad Bošnjacima biće odgovorni ako se u budućnosti on ponovi“, kazala je predsjednica BNV-a Jasmina Curić.

Danas se navršava 29 godina od zločina u Štprcima kada su srpske oružane snage iz voza na relaciji Beograd-Bar otjeli i ubili 20 putnika, među kojima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan strani državljanin. Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Deset dana prije tog događaja, 18. februara 1993. godine, pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije granatirali su selo Kukuroviće, opština Priboj, sa ciljem da protjeraju bošnjačko stanovništvo, pritom su ubijeni civili a ostali mještani protjerani.

Tome je prethodila otmica 17 Bošnjaka, 22. oktobra 1992. godine iz radničkog autobusa u Sjeverinu, opština Priboj kojima se nakon toga gubi svaki trag.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: