25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2020. Politika Sandžak Sjenica Srbija

Kampanja i jagma za Vučića počela: Ko je obezbjedio “kapitalno asfaltiranje”, Ljajić ili Zukorlić?

Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka pravde i pomirenja (SPP) objavile su da su Ljajić i Zukorlić, ponaosob, nakon susreta sa sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ispunuli dugogodišnji san žitelja Peštera, odnosno dogovorili nastavak radova na izgradnji ostatka puta preko Pešterske visoravni.

“Ministar Rasim Ljajić uspio je da ispuni dugogodišnji san žitelja pešterskog kraja, i da obezbjedi asfaltiranje pešterske žile kucavice, putnih pravaca Rasno-Karajukića Bunari-Ugao i Raždaginja-Buđevo. Ljajić je još jednom u praksi pokazuje koliko voli Sandžak, ispunivši dato obećanje”, navod portal blizak SDP-u i aludirajući na Muamera Zukorlića, dodaje da su se neki, u predizbornim kampanjama ne tako davno, i slikali se sa mašinama na pešterskim putevima, ali samo Ljajić je pokazao dovoljno političke snage i pragmatičnosti “da obezbijedi ostvarenje ovog kapitalnog projekta”.

Saopštava se da će u srijedu, 3. juna predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić doći sa v.d. direktora JP “Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom na otvaranje radova na ovim putnim pravcima.

U SDP-u je povodom najavljenog dolaska Vučića održan i poseban sastanak sa mladim članovima te stranke, saznaje SNews.

– Umanenje infrastrukturne zapostavljenosti sandžačkog prostora

Stranka pravde i pomirenja večeras je saopštila da je na sastanku predsjednika te stranke Muamera Zukorlića sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom JP „Putevi Srbije“ Zoranom Drobnjakom, dogovoren hitan nastavak radova na izgradnji puta Rasno-Tuzinje, kao i asfaltiranje određenog broja ulica u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju i Priboju, čime će se, kako je navedeno, značajno umanjiti infrastrukturna zapostavljenost sandžačkog prostora.

“Ovo je jedan od doprinosa SPP-a građanima Sandžaka koji će se višestruko uvećati dobijanjem povjerenja građana na budućim izborima i preuzimanjem odgovornosti za vođenje gradske uprave Novi Pazar i općinskih uprava u drugim sandžačkim opštinama”, navode na sajtu SPP-a.

U objavi dvije konkurentske stranke, članice vladajuće većine predvođene SNS-om, navode se oprečne informacije koja se tiču dionice puta.

Radovi na rekonstrukciji državnog puta Rasno-Tuzinje, prema Karajukića bunarima, na Pešterskoj visoravni, zaustavljeni su još sredinom 2019. godine i do sada javnost nije bila upoznata kada će biti nastavljeni.

Asfaltiranje puta prema Karajukića bunarima, u dužini od pet kilometara, 15. oktobra 2018. godine najavio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić. Mještani sela sa ovog područja su tada izrazili očekivanja da će asfaltiranje biti završeno i da će na narednom glasanju “glasati za put”.

Investitor radova na ovoj dionici su JP “Putevi Srbije” i prema podacima izvođača radova “Novi Pazar put” u 2019. godini je bila planirana rekonstrukcija puta u dužini od 1,651 kilometar.

Uoči izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) krajem 2018. godine, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić je izjavio da su obezbjeđena sredstva za asfaltiranje puta od sela Raškoviće prema Uglu i da će se taj put graditi, o čemu je SNews ranije pisao.

Prvi dio najavljenih radova na asfaltiranju završen je sredinom prošle godine nakon čega su stali radovi. Do sada je afaltiran dio puta od sela Raškovića do Rasna i uspon zvani Koljenac kod Tuzinja.

Odgovarajući na pitanja upućena Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i zahtjeva da se predoče zvanične informacije u vezi rekonstrukcije (asfaltiranja) državnog puta Rasno -Tuzinje puta prema Karajukića bunarima, na Pešteru, JP “Putevi Srbije” je saopštilo da je to javno preduzeće investitor na svim radovima i upravljač puta.

“Svi radovi su izvedeni i završeni u predviđenim rokovima. Na preostalom dijelu makadamskog kolovoza u dužini od 16,055 kilometar izvode se radovi iz domena redovnog održavanja u okviru planiranih godišnjih sredstava”, navedeno je u odgovoru na pitanja SNewsa.

Kako je navedeno u odgovoru koji je tada dostavila koordinator za odnose sa javnošću JP “Putevi Srbije” Sofija Končar Pijanović na državnom putu II A reda broj 197 Duga Poljana – Granica SRB/CG do kraja 2018. g. urađen je asfaltni kolovoz ukupne dužine 14,059 kilometara, a ukupna dužina asfaltnog kolovoza na dionici je 15,709 kilometara.

Nakon obraćanja mještana Pešteri redakcija SNews-a obratila se Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrstrukture Republike Srbije sa pitanjima da li će se uskoro nastaviti sa izvođenjem radova na izgradnji državnog puta Rasno- Tuzinje i postavljajnju asfalta na tom putnom pravcu.

U zahtjevu za izjavu-informacije zatražen je odgovor na pitanja u kojoj ukupnoj dužini puta je do sada na ovoj dionici asfaltirano, kolika je ukupna dužina puta planirana za asfaltiranje, iz kojih razloga se stalo sa izvođenjem radova tokom ljetnjeg perioda

Povezane vijesti

%d bloggers like this: