18 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Sandžak

Delegacija BNV-a sa zvaničnicima u Sarajevu

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) boravi u zvaničnoj posjeti Sarajevu gdje se danas susrela sa reisul-ulemom IZ-e u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazaovićem i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem.

Bećirović je s predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Misalom Pramenković razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, javlja Anadolija.

Bećirović je istakao da Bošnjaci u BiH i Bošnjaci u Republici Srbiji trebaju razvijati saradnju, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet dvije države. On je naglasio da je potrebno nastaviti rad na unapređenju položaja i prava Bošnjaka u Sandžaku i kroz bilateralne odnose BiH i Republike Srbije.

“Misala Pramenković je istakla kako je cilj posjete Bosni i Hercegovini razmijeniti mišljenja o mogućnostima konkretne podrške institucija, organizacija i ustanova Bosne i Hercegovine s ciljem intenziviranja saradnje i ostvarivanja konkretnih rezultata. Naglasila je kako je važna veća institucionalna saradnja, podrška kroz pravne mehanizme Bosne i Hercegovine i konkretne modele, kako bi se uticalo na poboljšanje položaja i prava Bošnjaka u Republici Srbiji”, saopšteno je Predsjedništva BiH.

Dodaje se da je Pramenković informisala Bećirovića o djelovanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji s ciljem ostvarivanja svih individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka koja su garantovana Ustavom Republike Srbije. Ukazala je na aktivnosti Vijeća u zalaganju za očuvanje identiteta Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji.

Pored predsjednice BNV-a, delegaciju su činili predsjednik Izvršnog odbora Fuad Baćićanin, potpredsjednica Jasmina Curić Baltić, potpredsjednik Mustafa Fetić i šef Kabineta predsjednice Vijeća Semir Madžgalj.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednicom Misalom Pramenković ranije danas je posjetila reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, sa kojim je razgovarano o značajnim pitanjima za muslimane u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

“Govorili smo o svemu onome što je važno za muslimane, samim tim i za Bošnjake, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sandžaku. Govorili smo o nadležnostima i ulozi koju Bošnjačko nacionalno vijeće ima u Republici Srbiji, značaju ovog organa za bošnjački narod, o potencijalnoj saradnji u pogledu projekata iz oblasti obrazovanja, kulture i ostalih aspekata koji se tiču Bošnjaka”, rekla je Pramenković, prenosi Preporodinfo.

Reisul-ulema Kavazović je kazao kako polaže veliku nadu u Bošnjačko nacionalno vijeće zbog njegove zakonske pozicije u Republici Srbiji, jer je riječ o ljudima koji su direktno izabrani, te imaju legitimitet.

“Obradovan sam i radostan zbog prilike da se sastanem sa predstavnicima našeg naroda u Republici Srbiji i Sandžaku. Imao sam priliku čuti informacije o stanju našeg naroda na tom području i planovima djelovanja za naredni period. Zahvalan sam im na onome što čine, posebno na međusobnom uvažavanju i uspjehu na putu prevazilaženja određenih poteškoća unutar funkcionisanja samog Vijeća i našeg naroda”, rekao je reisul-ulema.

Delegaciji je, između ostalog, poručio da su im vrata Islamske zajednice uvijek otvorena za saradnju i pomoć.

“Podržat ćemo sve ono što možemo i pomoći ondje gdje je potrebno. Na raspolaganju su, naravno, sve naše uprave. Također, druge bošnjačke institucije unutar Bosne i Hercegovine trebaju biti svim svojim bićem uz naše ljude u Sandžaku”, istakao je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Kako je najavljeno iz BNV-a, u okviru ove posjete Bosni i Hercegovini planirano je da se delegacija sastane sa premijerom entiteta FBiH Fadilom Novalićem, te brojnim institucijama kulture i udruženjima. Delegacija je u dvodnevnom boravku u Bosni i Hercegovini.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: