20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Delegacija BNV-a u posjeti Bošnjacima Frankfurta

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom Jasminom Curić, učestvovala je na tribini organizovanoj u Frankfurtu pod nazivom „Značaj popisa stanovništva za sandžačke Bošnjake”, navodi se u saopštenju ove krovne institucije Bošnjaka u Srbiji.

Veliki broj Bošnjaka u dijaspori, naglašavaju, interesovao se za ovu temu, te je nakon tribine bilo pitanja vezanih za popis, ali i za stanje Bošnjaka u Sandžaku.

“Najznačajnije je da Bošnjaci u dijaspori budu informisani o tome da i oni mogu biti popisani kao i to da obrate pažnju i istaknu da su po nacionalnosti Bošnjaci, da im je jezik bosanski a vjera islam”, istakli su iz delegacije Vijeća.

Na poziv organizatora na tribini su govorili i narodni poslanici u skupštini Republike Srbije iz reda Bošnjaka, Selma Kučević i Enis Imamović.

Pored predsjednice Vijeća, prisutnima su se obratili i potpredsjednik Fuad Baćićanin, sekretar Mirza Hajdinović i vijećnici Salih Hot i Minela Kalender, navodi se u saopštenju.

Iz Vijeća dodaju da ova delegacija već nekoliko dana boravi u Njemačkoj i do sada su obišli Bošnjake Sandžaka koji su trenutno u Luksemburgu i Frankfurtu, a u planu je, kako navode, obilazak Bošnjaka koji su trenutno i u Gracu u Austriji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: