19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Zdravlje

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji posjetila vjerske zajednice i zdravstvene ustanove u Novom Pazaru

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović, zajedno sa svojim najbližim saradnicima primio je predstavnike Svetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji , gdje su razgovarali trenutnom stanju prouzrokovanom pandemijom Covid 19 i aktuelnoj vakcinaciji.

Delegaciju SZO činili su dr Marijan Ivanuša i Miljan Rančić, koordinator za vanredne situacije pri kancelariji SZO u Srbiji,

Reis Nasufović je, kako prenosi zvanični sajt Rijaseta IZ Srbije, upoznao goste sa aktivnostima koje Islamska zajednica Srbije preduzima u suzbijanju širenja virusa Covid 19, kao i stavu IZS po pitanju vakcinacije, ističući da se i on lično prijavio za vakcinisanje.

“Reisu-l-ulema je pohvalio odnos države po pitanju tretiranja stanovnika ove zemlje, koje je jednako prema svima nevezano na veličinu grada, veru ili naciju”, ističe se u saopštenju Rijaseta.

Kako se ističe, Predstavnici SZO su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost na podršci koju IZS pruža u suzbijanju širenja virusa Covid 19.
“Delegacija WHO nedvosmisleno je iznijela stav da je vakcinacija jedino rješenje za nastavljanje normalnog života”, prenosi sajt i dodaje da je dr Ivanuša potvrdio da ni u jednoj odobrenoj vakcini, kako je kazao, ne postoje sastojci životinjskog porijekla, što je po šerijatskim propisima za pripadnike islamske veroispovjesti jedan od najvažnijih preduslova za upotrebu vakcine.
Kako kažu, gosti su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da ne postoji diskriminacija u liječenju pema muslimanima, te spremnost za dalju saradnju i pružanje eventualne pomoći koja je u domenu i delokrugu njihovog rada, zaključuje se u saopštenju.
Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić takođe je primio dr Marijana Ivanušu, direktora Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji.
Tom prilikom, muftija Dudić je gosta upoznao sa dosadašnjim aktivnostima Mešihata i Kriznog štaba Islamske zajednice u toku pandemije korona virusa sa posebnim akcentom na pomoć pruženu zdravstvenom sistemu u vidu medicinskih aparata, zaštitne opreme, lijekova, ambulantnih vozila i drugog.
Također je, kako je saopšteno nakon tog sastanka,  naglašeno da je Islamska zajednica otvorena za djelovanje sa drugim vjerskim zajednicama i državnim organima na polju vraćanja povjerenja u zdravstveni sistem.

Direktor Kancelarije Sjvetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji Marijan Ivanuša koji boravi u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru obišao je danas zdravstvene ustanove u Novom Pazaru, upoznao se sa epidemiološkom situacijom, radom kovid ambulanti i vakcinalnih punktova.

“On je sa čelnicima ovih ustanova razgovarao o svim elementima pandemije korona virusa, uz razjašnjavanje svih nejasnoća i nedoumica”, objavio je radio Sto plus.

Foto:Rijaset IZ Srbije, Mešiha IZ u Srbiji

Povezane vijesti

%d bloggers like this: