26 Septembra, 2022
Aktuelno Društvo Regija

Deliću podnijeta krivična prijava uz stotine svjedočenja i identifikacija počinilaca zločina na Kosovu

Udruženje za ratne zločine Đakovica 98-99 podnijelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu u sektoru ratnih zločina protiv Božidara Delića, bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije u vrijeme rata na Kosovu, koji je nedavno izabran za potpredsjednika Skupštine Srbije.

Predstavnica Udruženje za ratne zločine Đakovica 98-99 Shkendije Hoda je nakon predaje krivične prijave izjavila da očekuju konkretne rezultate. Hoda je rekla da su ukupno podnijeli tri krivične prijave, priložene sa činjeničnom dokumentacijom.

Prema Hodinim riječima, krivična prijava uključuje identifikaciju počinilaca zločina kroz svjedočenje albanskih civila u vrijeme kada su bili zatočeni ili maltretirani od srpske vojske i policije.

Gjok Sokoli iz ovog Udruženja kaže da dokumenti koji su dostavljeni Tužilaštvu dokazuju da zločine nije činila samo srpska policija, već i srpska vojska.

“Imamo dovoljno podataka o ovom ratnom zločincu i predali smo ih tužilaštvu. Ima stotine svjedočenja, vjerujem da će ova osoba pasti u ruke Haga”, rekao je on.

Sokoli kaže da je Delić bio iz sela u blizini Đakovice i da je učestvovao u ovim zločinima kao civil.

Božidar Delić je rođen u Lugbunaru u Đakovici, gdje je proveo djetinjstvo, sve dok se nije preselio u Beograd gdje je završio vojnu akademiju.

Delić, koji je penzionisan iz vojske 2005. godine, više puta je bio zastupnik, početkom augusta po drugi put je preuzeo funkciju potpredsjednika Skupštine Srbije.

Imenovanje Delića na mjesto potpredsjednika Skupštine Srbije izazvalo je reakciju predsjednice Kosova Vjose Osmani, koja je rekla da je on komandant brigade vojnika “koja je masakrirala hiljade Kosovara”.

Delić je kao narodni poslanik koalicije NADA na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, održanoj početkom avgusta 2022, izabran je za potpredsednika parlamenta, objavio je Istinomer.

Fond za humanitarno pravo (FHP) je sredinom juna ove godine objavio je svoj sedmi digitalni narativ “549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije”, koji je zasnovan na istoimenom FHP Dosijeu iz 2013. godine i dopunjen novijim podacima.

Izvor: AA

Povezane vijesti