27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija

Demokratski procesi i evroatlantske integracije svih država Zapadnog Balkana imaju suštinski značaj

Demokratski procesi i evroatlantske integracije svih država Zapadnog Balkana su od suštinskog značaja, poručeno je u Skoplju sa regionalne konferencije “Predstavljenost manje brojnih zajednica na državnoj i lokalnoj razini”, održanoj u organizaciji Zajednice Hrvata Sjeverne Makedonije održana, a na kojoj je učešće uzelo i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Govoreći na konferenciji sekretar Vijeća Mirza Hajdinović je istakao da, nakon raspada bivše SFRJ, još uvjek nije riješen status bošnjačkog naroda niti je riješen status Sandžaka, te da Bošnjaci već više od 30 godina pokušavaju da riješe svoj status kroz institucije sistema.

„Nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom i tolerantan odnos državnih organa Srbije prema zločinima koje su počinile njihove oružane snage nad Bošnjacima u Sandžaku predstavljaju otežavajuće okolnosti. Negiranje genocida i ratnih zločina kao i veličanje ratnih zločinaca, sve to predstavlja objektivnu opasnost za nestanak Bošnjaka sa ovih prostora”, ocjenio je Hajdinović.

On je ponovio stav BNV-a da je za Bošnjake u Sandžaku veoma važno da daju punu podršku evorpskim i NATO i da se članstvom Srbije u EU i evroatlantskim institucijama i organizacijama stiču osnovni uslovi sigurnosti, saradnje i povjerenja u regionu, što je ideal Bošnjaka koji ovdje žive,.

Zaključci konferencije su da poštovanje Ustava i zakona, kao i funkcionisanje institucija od suštinskog značaja, a učesnici su dodatno pozdravili demokratske procese i evroatlantske integracije svih država Zapadnog Balkana.

Konstatovano je da je različitost višedimenzionalna, a razgovaralo se i o pravima žena, mladih i osoba sa invaliditetom. Hrvatska zajednica je ponovno potvrdila zahtjev da bude dio preambule Ustava Republike Sjeverne Makedonije, kao i da bude zastupljena na rukovodećim pozicijama na državnom i lokalnom nivou, navodi se u saopštenju Vijeća.

Konferencija je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Očuvanje kulture Hrvatske zajednice i ostalih manjebrojnjih zajednica u Republici Sjevernoj Makedoniji“, a koji je podržala Agencija za ostvarivanje prava manje brojnih zajednica Vlade Republike Sjeverne Makedonije.

Učesnici su bili narodni poslanici i predstavnici ministarstava i vladinih institucija iz Sjeverne Makedonije, Republike Kosovo, Republike Hrvatske, te poslanik u Evropskom parlamentu Valter Frego, a Konferenciju je otvorila ambasadorka Republike Hrvatske u Makedoniji Nives Tiganj, prenosi sajt BNV-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: