23 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Čije su hadžije iz Srbije? Državne, Jusufspahića, Dudića…

Islamska zajednica Srbije (IZS) u Beogradu zahvalila je ministru hadža Saudijske Arabije Tavfiku Al Rabiji i njegovim saradnicima za sav trud koji su učinili, da muslimani Republike Srbije, nakon kraćeg prekida, ponovo imaju svoju kvotu za obred hadža, i to ovoga puta brojniju, za 700 hodočasnika odobrenu i obezbjeđenu, navodi se u Povelji priznanja i blagodarnosti u koju je Tanjug imao uvid, prenio je večeras javni medijski servis Srbije RTS.

“Vlada Republike Srbije sa svojim Ministarstvom spoljnih poslova pružila nam je jedinstvenu podršku tako što je dodjelila ovlašćenje predsjedniku Sabora Islamske zajednice Srbije i tadašnjem ambasadoru Republike Srbije u Kraljevini Saudijske Arabije, Muhamedu Hamdi Jusufspahiću, da predstavlja muslimane Srbije u procesu otklanjanja prepreka i ostvarivanja kvote za hadž”, navodi se u pismu, prenosi Tanjug.

Još 29. aprila je iz tog djela Islamske zajednice Srbije (IZS) saopšteno da je reisu l ulema, te zajednice, Nedžmedin ef. Saćipi, “uspješno obavio zadatak, i izdejstvovao kvotu od 700 hadžija za cijelu Srbiju,, od kojih će 350 hadžija koristiti naša braća Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojeg predvodi Muftija Mevlud ef. Dudić”.

Cijeli program (hadž) sa kurbanom, kako je tada predočeno, iznosi 6.900 eura.

Hadžije su otpotovale 3. i 4. juna letom Niš-Džida, a povratak je planiran 26-27 juna ledom Medina-Niš.

Prethodno je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, 21. aprila na sajtu obavjestio pripadnike islama u Republici Srbiji da je “nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada i odluke Ministarstva hadža Saudijske Arabije da Mešihat IZ-e u Srbiji bude zvanični organizator hadža na prostoru Srbije, završena tehnička procedura i dobijena saglasnost za ovogodišnju organizaciju hadža”.

Cijena hadža i ostali detalji su naknadno predočeni kandidatima za hadž.

-Gdje je dio kvote hadžija za Srbiju

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je 30. maja na svom sajtu objavio pano hadžija i bedela na kom je prikazano ukupno 225 osoba koje ove godine u organizaciji ove islamske zajednice obavljaju ovu islamsju dužnost. Prema ovom panou po 83 je muškaraca i žena, 51 je bedel i 8 je vodiča. Nepoznato je u čijoj je organizaciji ostalo da otputuje još 125 hodočasnika.

Na zvaničnim platformama te zajednice, kao i preko medija, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) kao i dio Islamske zajednice Srbije (IZS) u Beogradu do danas ne postoji informacija šta je sa ostatkom kvote hadžija za Srbiju.

Islamska zajednica Srbije (IZS) koju zastupa reisu l ulema Senad ef. Halitović ni ove godine nije organizirala odlazak na hadž.

Izbori u Islamskoj zajednici Srbije u kojima su učestvovali i članovi Mešihata srbijanskog sprovedeni su u 2023. godini, a nakon izbora Halitovića za vrhovnog poglavara, 15. oktobra u Novom Pazaru, sa tim izborom se nisu složili članovi porodice Jusufspahić sa svojim saradnicima i za reisu l ulemu su proglasili imama iz Bujanovca Nedžmedin ef. Saćipi.

Funkciju reisu-l-uleme do sada je obavljao Sead ef. Nasufović koji je reizabran sredinom decembra 2021. godine. On je na poziciju vrhovnog poglavara IZS-e prvi put izabran 2016. godine, umjesto Adema ef. Zilkića koji je na toj poziciji bio od 2007.

Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Riajset Islamska zajednica Srbije (IZS) i Mešihat Islamske zajednce u Srbiji (IZuS).

M. Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: