24 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Desničar prekinuo beogradsku izložbu o masakru na tuzlanskoj kapiji

Predsjednik Srpske desnice Miša Vacić napravio je skandal kada je večeras upao na izložbu „Kapija – i kad boli, istina je lijek“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju i oteo mikrofon organizatorima da bi se obratio predstavnicima medija, preneo je Blic.

On je tom prilikom, ponašajući se krajnje bahato i agresivno, iznio tvrdnje sudskih veštaka iz Izraela, Francuske i Češke „da se 25. maja 1995. godine u Tuzli nije desilo granatiranje, već je postavljen eksploziv na samom trgu od strane terorista“.

Vacić je na manifestaciju došao u pratnji nekoliko svojih političkih istomišljenika koji su, uprkos protivljenju organizatora, pokušali da snime sve što se dešavalo u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Srećom, osim gurkanja dve strane, nije bilo težeg incidenta, navodi Blic.

Šta se desilo u maju 95. u Tuzli?

25. maja 1995. godine, sa planine Ozren ispaljena je granata na tuzlansku Kapiju, okupljalište mladih. Ubijena je 71 mlada osoba, a više od 240 je teže ili lakše ranjeno.

Za taj ratni zločin osuđen je Novak Đukić, general Vojske Republike Srpske.

Nakon izricanja presude, kojom je osuđen na 20 godina zatvora, Đukić je pobjegao u Srbiju.

Bosna i Hercegovina tražila je njegovo izručenje ili da se presuda prizna i izvrši.

U Beogradu je 2017. počeo proces u vezi s tim, ali su ročišta više puta odgađana zbog, navodnog, Đukićevog pogoršanog zdravstvenog stanja.

foto:fb print screen/srpska desnica

Povezane vijesti

%d bloggers like this: