27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Sandžak Turska

Diplomatski forumu u Antaliji: Razgovarano o pravima i položaju bošnjačkog naroda na Sandžaku

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) je drugog dana Diplomatskom forumu u Antaliji imala vi[e odvojenih susrete sa više visokih zvaničnika iz zemalja regiona.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović objavio je na svom fb profilu da se sastao sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasminom Curić.

“Razgovarano je o pravima i položaju bošnjačkog naroda na Sandžaku”, naveo je Džaferović, te dodao da podržava projekte i ukupni rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća na zaštiti i promociji bošnjačkog identiteta.

Kazao je da narodi u regionu žive u svim državama, te da je prirodna i potrebna saradnja, uz uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Član Predsjedništva BiH je dodao da će se nastaviti zalagati za pitanja koja su važna za Bošnjake Sandžaka, kroz bilateralne odnose sa Srbijom i kroz podršku saradnji bošnjačkih nacionalnih vijeća.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić, sastala se danas sa premijerom Republike Kosovo, Albinom Kurtijem.

Predsjednica Vijeća zahvalila je premijeru Kurtiju na brizi i razumijevanju koje pokazuje za Sandžak i Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i na brizi koju je pokazao u vremenu tokom krize u Sandžaku izazvane pandemijom.

Kako je predčeno iz BNV-a Zaključak ovog sastanka je prevazilaženje svih prepreka koje zaustavljaju razvoj regiona Zapadnog Balkana i jačanje saradnje između Kosova i Sandžaka u oblastima privrede i ekonomije, kao i sporta, kulture…

Drugi dan Diplomatskog foruma u Antaliji, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić počela je sastankom sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turkiye Farukom Kaymakčijem.

Curić je upoznala zamjenika ministra sa radom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, društveno političkim prilikama u Sandžaku i dogovorena je konkretnija saradnja.

Zamjenik ministra Kajmakči je, saopšteno je iz BNV-a, prihvatio poziv predsjednice Vijeća da posjeti Sandžak i Bošnjačko nacionalno vijeće na obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća razgovarala je danas u Antaliji sa zamjenikom premijera i mandatarom za sastav nove Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

“Razgovarano je o konkretnim projektima u oblastima sporta, kulture, obrazovanja koji će se realizovati u Sandžaku, a koji bi mogli dobiti podršku crnogorske Vlade.Prvi projekat koji će biti podržan su Sandžačke igre koje se ove godine održavaju u Rožajama.Dogovoreni su naredni koraci u realizaciji ovog projekta i radni sastanak u Vladi Crne Gore delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačkog vijeća Crne Gore”, navedeno je iz BNV-a.

Glavna tema Diplomatskog foruma u Antaliji 2022 je “Obnova diplomatije”. Pod ovim naslovom, na različitim sesijama će se raspravljati o različitim pitanjima od globalnog i regionalnog značaja.

Diplomatski forum u Antaliji okupio je učesnike iz 75 zemalja, uključujući 17 šefova država i vlada, 80 ministara, 39 predstavnika međunarodnih organizacija.

Učešćem na jednm od najvažnijih međunarodnih foruma u Antaliji delegacija BNV-a nastavlja kontinuitet predstavljanja Sandžaka i Bošnjaka na međunardnim dilomatskim skupovima.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić i potpredsjednik Fuad Baćićanin jedini su učesnici iz Srbije, a na ovogodišnjem Forumu, između ostalih, učestvuju generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, zamjenik premijera Crne Gore Dritan Abazović, zamjenik predsjednika Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović, te zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: