Aktuelno Društvo Turska

Zemljotres u Turskoj: Broj stradalih viši od 4,5 hiljade

Prema najnovijim informacijama, najmanje 4.544 osobe su poginule, a 26.721 osoba je povrijeđena od posljedica razornih zemljotresa koji su jučer pogodili južne regije Turske, javlja Anadolija.

Iz Uprave za vanredne situacije i katastrofe Turkiye saopćeno je da na akcijama potrage i spašavanja učestvuje 59.971 profesionalac, uključujući i 3.200 spasilaca iz 65 država.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu saopćio je da je na potresom pogođenom području angažirano najmanje 18.000 pripadnika žandarmerije i 10.000 policajaca. On je najavio da će uskoro biti angažirano dodatnih 10.000 pripadnika žandarmerije.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji je život izgubilo najmanje 1.782 osoba, a hiljade su povrijeđene.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: