4 Decembra, 2023
Aktuelno Crna Gora Politika

Đukanović: Crna Gora neće postati dio srpskog “sveta”

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je da, uprkos ishodu parlamentarnih izbora, Crnu Goru nije moguće vratiti unatrag i da ona neće, kako je naveo, postati dio planiranog srpskog “sveta”. Đukanović je ocijenio da je, od trenutka donošenja Zakona o slobodi vjeroispoivijesti, na Crnu Goru pokrenuta jaka medijsko-politička agresija iz Srbije, u kojoj učestvuje i Aleksandar Vučić. Ponovio je, u intervjuu za Newsmax Adria, da će mandat za sastav nove vlade dobiti onaj ko bude imao podršku 41. poslanika.

 

Đukanović je kazao kako ga nisu iznenadili sinoćni incidenti u Crnoj Gori.

“Incidenti nijesu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje pobjednika uvijek ima, ali to slavlje uvijek podrazumijeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć vidjeli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma. Pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, kazao je Đukanović i dodao:

“Ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu su konfrontirana dva pogleda na budućnost. Jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, koji naše zemlje vidi u Evropskoj uniji i u evropskom i evroatlanskom sistemu vrijednosti. Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam iz devedesetih godina koji je u novim okolnostima, nekim novim podsticajima probuđen i koji očekuje da okrene točak istorije unatrag, ali mislim da to ne može”, kazao je Đukanović.

Kada je u pitanju formiranje nove Vlade, Đukanović je ocijenio da vjeruje da ćemo uskoro vidjeti rasplet.

“Da ćemo od onih koji će raspolagati sa 41 mandatom u parlamentu dobiti ponudu za formiranje Vlade. Ja sada ne želim da nagađam”, kazao je on.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione stranke, predsjednik je kazao:

“Vidjećemo. Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi”, kazao je on.

Na pitanje “Da li ćete vi pokušati da utičete?”, Đukanović je kazao:

“Ne. Zašto bi. Ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smijene DPS. Gdje ću biti ja – ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stanovišta”, kazao je predsjednik.

Đukanović je odbacio, kako je kazao, konstrukciju da će DPS pošto poto braniti vlast i poručio da će novu vladu formirati onaj ko ima 41 mandat u parlamentu.

Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti i dalje je uvjeren da on nije greška.

“Kakav god bio odnos nove vlade prema njemu, siguran sam da se to pitanje sada ili u dogledno vrijeme mora riješiti”, ocijenio je Đukanović.

Vlada premijera Markovića je bila posvećena jačanju vladavine prava i u toj oblasti ostvarila ozbiljan napredak.

“Ne može biti članica NATO-a zemlja koja nema zadovoljavajuću vladavinu prava.Nijesmo mi tamo dospjeli zahvaljujući prečicama, ili tome što nam je neko progledao kroz prste.Crna Gora je napravila ozbiljne iskorake, ali svakako ima još dosta da se uradi”, poručio je Đukanović.

– Crna Gora zemlja podijeljenog društva

Predsjednik smatra da je crnogorsko društvo i ranije bilo podijeljeno i da nije pravo pitanje nije da li je Crna Gora došla do svog cilja, već da li je na doborm kolosijeku.

“Tu je odgovor nedvosmisleno pozitivan. Crna Gora je u proteklih četrnaest godina udvostručila svoj društveni proizvod, udvostručila svoju prosječnu plate, više nego udvostručila penzije, ušla je u NATO, prednjači ka članstvu u EU. Prema tome, odgovor je vrlo očilgedan. Crna Gora je napravila progres. Treba nam napredak na tom putu, posvećenost, kontinuitet. Tome treba biti posvećen i u narednom periodu”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je, od decembra i donošenja Zakona u parlamentu, prisutna jaka medijsko-politička agresija iz Srbije, u kojoj je učestvovao i predsjednik te države Aleksandar Vučić.

“I podrška koju je Vučić davao velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori, kroz česte prijeme podrške svih vrsta tih aktera političkog života u Crnoj Gori. Predsjednik Vučić i aktuelna državna politika Srbije pokazala je dvije problematične intencije: prvo, da se miješa u unutrašnje stvari drugih država, a drugo da se miješaju na način da pokušaju da relativizuju politiku velisrpskog nacionalizna u našem regionu”, ocijenio je Đukanović.

Beograd je, kako navodi, pokušao da promijeni karakter države Crne Gore.

“Oficijelna politika Beograda, to je valjda i slijepcu jasno, je bila da pokuša da promjenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala dio planiranog srpskog “sveta” u trouglu između Beograda, Banjaluke i Podgorice”, poručio je Đukanović.

Vara se svako ko misli da će se Crna Gora vratiti unazad, navodi predsjednik i dodaje kako se izborni rezultati mijenjaju iz jednog u drugi ciklus.

“Kao što ni u vremenu kada smo mi pobjeđivali nijesmo posezali za nekim radikalnim pokušajem nametanja rešenja u koja smo vjerovali. ( Mi smo npr. i 2006-e vjerovali da Crnoj Gori pripada pravo da obnovi svoju crkvu. Nijesmo posezali za tim, nego smo davali vremena da neke ideje zrenu) Prema tome, vara se svako ko misli da će ovaj sada ishod da zači, radikalno usvajanje svih onih rješenja u koje vjeruje dosadašnje opozicija, a očekivano buduća vlast i da će to sve ubrzano Crnu Goru vratiti unazad. Crnogorsko društvo ipak ima i svoj demokratski kapacitet, uvjerenja, imma sposobnost da poštuje neka pravila demokratskog dijaloga, a da sačuva unutrašnju stabilnost”, zaključio je Đukanović.

Izvor: http://www.rtcg.me/vijesti/politika/291339/cg-nece-postati-dio-srpskog-sveta.html

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: