Aktuelno Društvo Regija Srbija

Vlada Kosova pozvala Srbiju da povuče sve vojne trupe sa granične linije

Vlada Kosova saopštila je da pomno prati najnovija dešavanja u vezi sa kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu ganične linije sa Republikom Kosovo i pozvala srbijanskog predsjednika Alekandra Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom.

Kosovo traži od Srbije da demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje, kako se ističe, predstavljaju trajnu prijetnju po tu zemlju.


Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, u srijedu 27. septembra obišao je rejon razmještaja dijela jedinica Vojske Srbije. Foto: mod.gov.rs

U reagiranju se navodi da je poznato je da su se vojne jedinice Vojske Srbije kretale iz tri različita pravca prema granici sa Kosovom; jedinice Druge brigade Vojske Srbije krenule su iz pravca Raške ka sjevernoj granici; jedinice Treće brigade Vojske Srbije krenule su iz rejona Niša ka sjeveroistočnoj granici, a jedinice Četvrte brigade krenule su iz rejona Vranja ka istočnoj granici Republike Kosovo.

“Vojne jedinice Vojske Srbije rasporedile su juče svoje vojne i žandarmerijske kapacitete u preko 48 prednjih operativnih baza, koje se nalaze duž granične linije sa Republikom Kosovo. Ovo raspoređivanje takođe uključuje raspoređivanje protivvazdušnih sistema i teške artiljerije. Više puta smo izražavali zabrinutost zbog postojanja ovih 48 isturenih baza srpske vojske i žandarmerije i isticali već dokazanu činjenicu da te baze služe za podršku eventualnoj vojnoj agresiji na Republiku Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova dodaje da održava stalne kontakte sa SAD i zemljama EU u vezi sa ovom, kako navode, ozbiljnom prijetnjom od strane Srbije i reakcija SAD na ovaj agresivni pristup Srbije bila je trenutna i direktna.

“Nakon neuspjeha oružanog napada sa paravojnim formacijama na čelu sa Milanom Radoičićem, pohod i razmještanje srpskih vojnih trupa duž granice sa Kosovom je sljedeći korak institucija Srbije da ugroze teritorijalni integritet naše zemlje”, navodi se dalje u saopštenju.

Dodaje se da su institucije Republike Kosovo, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, odlučnije nego ikada da zaštite teritorijalni integritet, očuvaju suverenitet, ustavni poredak, javni red i živote građana po svaku cijenu.

Izvor: RTK2

Povezane vijesti

%d bloggers like this: