26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Đukanović: SPC bi da upravlja Crnom Gorom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokušava da upravlja Crnom Gorom i da je moguće formiranje crkve pravoslavnih Crnogoraca

Đukanović je u obraćanju medijima na Cetinju povodom dvije godine od stupanja na funkciju predsjednika države kazao da je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava i pored protivljenja SPC Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

“U slučaju Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne radi o zakonu i imovini crkve, jer zakon obezbjeđuje pouzdanu imovinsku zaštitu. Radi se o tome – da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja je imperativ integracije, kao dio normalnog života ili postoje subjekti kao što je SPC koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i razvoj. Da ona bude srpsko društvo kako nas podučavaju crkveni vjerodostojnici”, rekao je Đukanović, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je upozorio i da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako je kazao, na površini otvorio mnoga pitanja.

“Kao pitanje imovine, gdje smo se suočili sa otporom SPC da vrati CG ono što je oteto i ukradeno iz naše istorije i oko toga se ne kolebamo. Sve što je zakonito neko stekao – srećno mu služilo, ali sve ono što je oteto biće vraćeno Crnoj Gori, koliko god se tome neko protivio”, poručio je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je upozorio da je Zapadni Balkan, kako je rekao, poprište borbe za dominaciju velikih sila. On je istakao da Crna Gora svoju budućnost vidi u Evropskoj Uniji (EU).

“Balkan je poligon borbe širenja uticaja NATO i EU, nuđenjem tobože alternativa, kojih nema, jer ih ne može biti. Mi smo dio kulturološkog i civilizacijskog kruga Evrope, iako nekom zbog balkanskog lutanja nekad ne izgleda tako. Ne mogu nam biti saveznici oni koji ne dijele isti sistem vrijednosti kao mi”, rekao je Đukanović.

– O avodnoj ugroženosti Srba u Crnoj Gori

Đukanović je naveo da navodnu ugroženost Srba promovišu samozvani politički lideri srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Neki to rade da bi dobili dobre apanaže i kao što vidite, neskriveno dobijaju sa beogradskih političkih adresa a imamo i iskustvo iz 2016. Neki na taj način žele da pokušaju da se zaštite od izvjesnih sudskih kazni koje ima, da kažem, prijete zbog onog što su nezakonito i neodgovorno radili prema svojoj državi. Ili na taj način žele da sačuvaju svoju političku važnost. Sve dok su oni sami dio tog scenarija, to ne predstavlja veliki problem, ali problem nastaje kada oni pokušavaju da manipulišu dijelom jednog broja ljudi koji se osjećaju Srbima i kada ih motivišu da je jedini dobar put dokazivanje njihovog srpskog nacionalnog osjećanja, zapravo destrukcija prema Crnoj Gori, prema vlastitoj kući, i kada to rade godinama i decenijama onda se licemjerno na kraju pitaju zašto tih Srba nema dovoljno u državnim organima. Oni svaki poraz Crne Gore slave. I onda se pitaju zašto nijesu u Ministarstvu pravde ili vanjskih psolova, pa to bi bilo ravno suicidu kojem Crna Gora nije sklona,” istakao je Đukanović.

Crna Gora je građanska država, a ne konfederacija nacionalnih zajednica, dodao je predsjednik.

“Neodoljivo sve ovo podsjeća na ono što smo viđeli 90-tih i tada je zavapio Radovan iz Sarajeva da ga Slobodan zaštiti, pa smo bili svjedoci kako ga je zaštitio i koliko je žrtava bilo,” istakao je Đukanović.

“Mi smo sa mnogo iskustva za ovih 30 godina i znamo da se neće dogoditi sarajevsko iskustvo, nećemo dozvoliti da se dogodi, samo želimo da kažemo da je put kojim su krenuli izuzetno opasan. Moramo zaista biti svjesni da su tezama koje pominjem zaista opasno ugrozili stabilnost Balkana,” istakao je Đukanović.

Danas se ponavljaju iste priče kao 90-tih, ali se polazi od Srbije i Kosova. Pokušavamo da ukažemo našim kolegama iz Srbije da je put kojim su krenuli veoma opasan.

“Da je put paternalističke saštite svog naroda u drugoj državi, negiranje suvereniteta druge države, a to Crna Gora neće dozvoliti. Sa tim se mogu igrati ili neznaveni ili nedobronamjerni ljudi. Zato Crna Gora ne pristaje na to,” istakao je on.

-O Lavrovu i Amfilohiju

Izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o rusofobiji i izdaji Rusije nije ga iznenadila, ali ni pogodila, kaže Đukanović odgovarajući na pitanje da li tu izjavu razumije kao najavu da on lično ponovo, uoči izbora, postaje meta Rusije.

“Crna Gora je odlučila da upravlja svojom budućnošću”, kazao je on.

“Obratio mi se na ličnoj osnovi, kvalifikujući me kao navodnog izdajnika ruskih interesa. Moj komentar je jednostavan – izdati možete jedino interese svoje države, a ne tuđe države. Problem je ako neko sa visoke adrese iz druge države očekuje da izdate svoje interese u korist njegove države”, kaže on.

Kako komentariše izjave mitroplita SPC Amfilohija “da mu nijesu smetale ruske prave kad je pravio državu i postao predsjednik”.

“Vjerujem da se mitropolit malo zanio…Nijesam dužan nikome, niti je dužna Crna Gora, ni Zapadu ni Istoku”, kaže Đukanović.

Dijalog se ne može voditi u atmosferi nasilja i vrijeđanja, napomenuo je Đukanović.

Teško je doći do kompromisa kad je meta država, kaže Đukanović.

“Moramo pokazati odlučnost države da spriječi svakog ko atakuje na nju”, kazao je on.

– O izvještaju Fridom Hausa

“Dozvolite mi više da vjerujem u ocjenu vlada i parlamenata zemalja članica NATO nego u ocjenu jedne nevladine organizacije”, kazao je on.

Đukanović vjeruje da ćemo na jesen imati redovne parlamentarne izbore, na kojim će građani imati priliku da kažu šta misle o nosiocima političkih ponuda.

On je ocijenio i da se Crna Gora u prvoj fazi uspješno izborila sa koronavirusom iako je, kako je kazao, virus bio nepoznanica za cio svijet. On je istakao da je zahvaljujući pravovremenoj reakciji nadležnih samo 0,05 posto populacije Crne Gore oboljelo od koronavirusa, dok je zabilježeno devet smrtnih slučajeva.

Đukanović je kazao i da je tokom epidemije crnogorsko društvo pokazalo zavidan nivo društvene odgovornosti.

“Upozorilo nas je da pored razvoja turizma, moramo intenzivirati aktivnosti na restruktuiranju crnogorske ekonomije i bolje koristiti druge razvojne potencijale. Na taj način ćemo bolje iskoristiti resurse i učiniti je manje zavisnom od poremećaja koje je donio koronavirus”, kazao je Đukanović.

Izvor: AA, RTCG

Foto: predsjednik.me

Povezane vijesti

%d bloggers like this: