Aktuelno Društvo Sandžak

Nagrađeni najbolji iz Bosanskog, generacija koja će puno pružiti Sandžaku

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) danas je priređen prijem i uručene su nagrade za učenike generacije u nastavi na bosanskom jeziku i za dobitnike prva tri mjesta na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika.

Pored dobtinika nagrada, najboiljih iz Bosanskog, svečanosti su prisustvoli roditelji, nastavnici i zvaničnici BNV-a.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je rekla da se ove godine navršava osam godina od uvođenja nastave na bosanskom jeziku pa stoga danas u Vijeću imamo po prvi put osmake koji su od prvog razreda osnovne škole u nastavi na bosanskom jeziku kao i maturante koji srednju školu završavaju na maternjem bosanskom jeziku.

“Danas je cijeli Sandžak ponosan na vas i ja vjerujem da ste vi generacija koja će puno pružiti Sandžaku i svojoj zajednici. Vjerujem da su danas sa nama budući uspješni naučnici, ljekari, arhitekte, pravnici i prije svega ljudi koji će biti ponosni na svoj nacionalni identitet, svoju tradiciju svoje porijeklo a prije svega na svoj maternji jezik. Mi kao narod smo prošli puno toga u posljednjih 100 godina da bismo došli do današnjeg skupa. Draga djeco, budite ponosni i koračajte dignute glave jer ste upravo vi oni koji mijenjaju tok historije našeg naroda”, poručila je u obraćanju predsjednica BNV-a.

Ona je roditeljima i nastavnicima, uz poruku da budu ponosni na djecu koja su prvi put u posljednjih 100 godina završila svoje osnovno i srednje obrazovanje na svom maternjem jeziku, uputila čestitku.

“Budite ponosni i na njihove uspjehe na takmičenjima koji najavljuju zavidne profesionalne karijere. Nadam se da smo danas u društvu i budućih vijećnica i vijećnika, a možda i budućeg predsjednika ili predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji će nastaviti put za slobodu i prava našeg naroda. Današnje nagrade su izraz našeg priznanja đacima, nastavnicima i roditeljima kojima Bošnjačko nacionalno vijeće želi da vas motiviše da nastavite započeti put, da ne odustanete i da vas ako Bog da vidimo kao uspješne studente univerziteta širom svijeta a nakon toga čuvare nacionalnog identiteta Bošnjaka i pokretače razvoja Sandžaka“, kazala je Curić.

Među dobitnicama nagrade je učenik generacije, šapmion iz bosanskog jezika i u atletici, državni rekord za mlađe juniorke na 1.500 metara, s najboljim rezultatom u svijetu u ovoj kategoriji, prezenter atletike i Novog Pazara, Saima Murić

Od 37 osnovnih i srednjih škola u Sandžaku u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku 25 škola za učenika generacije ima učenika koji je u nastavi na bosanskom jeziku.

Na današnjem prijemu uručene su i pohvalnice razrednim starješinama učenika generacije, ali i pohvalnice nastavnicima bosanskog jezika koji su pripremali najbolje na Republičkom takmičenju iz bosanskog.

Nastava na bosanskom jeziku u sandžačkim školama počela je 2013. godine kada se za nju opredijelilo 4545 učenika. Svaka naredna godina bila je uspješnija od prethodne te, tako u 2020/2021. školskoj godini nastavu na bosanskom jeziku pohađalo je 16 885 učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: