29 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Regija

Donika Gërvalla-Schwarz: Ivica Dačić odgovaran za masovna ubistva, silovanja i ratne zločine

Ministrica vanjskih poslova Kosova, Donika Gërvalla-Schwarz rekla je juče u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-u da je Ivica Dačić odgovoran za ratne zločine i treba da odgovara pred sudom za ratne zločine.

„Desna ruka koljača Balkana koji je odgovoran za balkanske ratove je osoba koja je upravo govorila prije nas. Ovaj ima mnogo grešaka u rukama. Nije bilo riječi žaljenja, umjesto toga postojao je prezir prema žrtvama… Dačić, sada ministar vanjskih poslova, odgovoran je za masovna ubistva i nasilje i trebalo bi da bude izveden pred sud za ratne zločine“, rekla je Gervala obraćajući se na engleskom, albanskom i srpskom jeziku.

Pošto je Dačić odgovorio Gervali, ona je Dačiću rekla da razumije zašto je ljut i da zna zašto koristi jezik iz 1990-tih godina.

„Vi ste upravo danas pokazali zašto su vas ljudi u Srbiji devedesetih zvali ‘mali Sloba’, ‘mali Milošević’, zbog vašeg idola. Razumijem da ste ljuti, znam ovaj jezik tog vremena“, kazala je ona.

Dodala je da je „njemu i sličnima“ teško da objasne svojim građanima da su izgubili Kosovo 1999. godine i „morate zadržati takvu retoriku“, rekla je Gervala.

Pošto je Dačić pomenuo njenog oca, kazala je da je ubistvo njenog oca 1982. godine, književnika i novinara koji se nenasilnim metodama angažovao za nezavisnost Kosova, bilo odgovornost UDBE koju su, kako je rekla, imali pod kontrolom kadrovi iz Srbije.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je na sednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) u Njujorku odgovorio je na optužbe Donike Gervale Švarc da je on odgovoran za masovna ubistva tokom rata na Kosovu, upitavši zašto se upravo za ratne zločine sudi bivšem kosovskom lideru Hašimu Tačiju, a ne njemu.

„Zašto ja ili predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nismo optuženi? Zato što u tome nismo učestvovali. A gde su sada Tači i (Kadri) Veselji?“, pitao je Dačić.

Izvor: N1

Povezane vijesti

%d bloggers like this: