26 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Zdravlje

Donosiocima odluka: Nećemo dopustiti kolaps našeg grada

Više organizacija civilnog društva, medija i novinara u Novom Pazaru obratilo se danas donosiocima odluka u gradu i državi sa zahtjevom da svakodnaveno i istinito obavještava građane o situaciji, hitno objavi liste potreba za pruženje medicinske usluge i obustave bilo kavo političko djelovanje.

“Danas smo svjedočili prelomnom trenutku za naš grad. U nedostatku vašeg jasnog i složnog djelovanja, ovo je posljednji trenutak kada Pazar još može da pronađe snagu, energiju i smirenost koja nam je svima potrebna kako bi zajedničkim snagama, i oslanjajući se jedni na druge, pobjedili katastrofu koja se odvija pred nama”, navodi se u zahtjevu i dodaje da je postalo svima jasno da koronu neće pobjediti disfunkcionalna država, niti izbegavanje odgovornosti, već požrtvovano medicinsko osoblje kao i naši nesebični sugrađani.

Novopazarske organizacije civilnog društva i mediji od donosioca odluka hitno zahtjevaju da gradski Krizni štab putem medija (elektronskih, štampanih, on-line i društvenih mreža) mora da objavljuje svakodnevno istinite i precizne podatke i istinito i tačno obavještava građane/ke o razvoju situacije – “građani se ne smijeju ignorisati”.

“Najhitnije objavite i redovno ažurirajte tačan, detaljan i potpun spisak svih potrebnih medicinskih aparata, opreme, sredstava, lekova i ostalih potrepština – građani su spremni da pomognu. Obustavite bilo kakvo stranačko / političko delovanje – prestanite sa političkim izjavama, prestanite sa prepucavanjem, prestanite sa prebacivanjem krivice – nećemo dopustiti kolaps našeg grada”, navodi se u zahtjevima.

Kako se zaključuje “situacija jeste katastrofalna, ali mi smo Pazarci, snalažljivi, požrtvovani i spremni da jedni druge sačuvamo”.

“Zato niko ne smije dopustiti sebi da bude prepreka iznalaženju spasa. Pandemija će jednom proći, a vaša postupanja u ovoj situaciji vam nećemo zaboraviti”, poručili su organizacije civilnog društva, mediji i novinari Novog Pazara zastupajući u tom smislu sugrađne, komšije i poznanike .

Zahtjev su uputili:

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
KC “DamaD”
Urban-In
Akademska inicijativa “Forum 10”
NVO “Reper”
OCD MONITOR
Slađana Novosel, novinarka “Danasa”
Portal A1
SNews
Radio 100 plus
Katarina Radović, novinarka
Eldin Ćorović, novinar
FreeMedia
Zoran Maksimović, Journalistik plan
Nikola Kočović, novinar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: