Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

DPS: Čestitamo Bošnjacima i Albancima na principijelnosti

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića pozdravila je odluku partija manjinskih naroda da ne ulaze u koalicione aranžmane sa političkim subjektima, među kojima su, kako navode, i osvjedočeni protivnici državnih interesa Crne Gore, koji su, između ostalog, kroz svoje djelovanje konstantno narušavali multietničnost, i građanske principe crnogorskog društva.

“Ovakvim svojim stavom te partije su pokazale privrženost ideji evropske budućnosti i potvrdile iskrenost našeg uzajamnog, višegodišnjeg partnerstva, tokom kojeg smo trasirali strateški put Crne Gore”, poručili su iz DPS-a.

Svojim časnim odnosom prema neiskrenim ponudama, poručuju iz DPS-a, manjinske partije su još jednom demonstrirale lojalnost svojoj državi Crnoj Gori.

“Kao i visoku političku principijelnost, koju će njihovi birači, ali i ukupna crnogorska javnost, sigurni smo, znati da cijene”, zaključili su u saopštenju iz Demokratske partije socijalista.

“Podržavajući izbornu volju građana, poslanici Bošnjačke stranke su glasali za izbor Alekse Bečića za predsjednika Skupštine. Takođe, naša podrška biće neupitna i kada je riječ o izboru skupštinskih tijela. Na taj način, doprinijećemo da Skupština bude istinski dom demokratije, a mi ćemo se kao konstruktivna opozicija potruditi da utičemo na političke procese koji će se odvijati u Skupštini”, naveo je ranije Husović.

Član Predsjedništva Bošnjačke stranke u Crnoj Gori, Sead Šahman, kazao je još sredinom avgusta ove godine da su odbili poziv opozicije da bude dio buduće vlasti.

Šahman je rekao da je razlog to što je “prosrpski dio opozicije” otvoreno zastupao politike protiv NATO u Evropske unije.

Dan kasnije, identičnu odluku donijela je i albanska koalicija „Jednoglasno“. Albanska koalicija se zahvalila na pozivu za razgovor mandataru Zdravku Krivokapiću, jer su zaključili da bi to, osim kurtoaznog susreta, bilo ipak gubljenje vremena.

“Mi ne možemo biti dio vlade Crne Gore koju dominantno čine one stranke i politike koje ne žele ravnopravnost Albanaca u ovoj državi i sa kojima se programski i strateški dijametralno razlikujemo”, navodi se u odgovoru koji potpisuje nosilac liste i poslanik tog saveza u Skupštini Crne Gore Fatmir Gjeka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: