Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Dudić po treći put izabran za muftiju, da li je prekršen Ustav IZuS?

Za predsjednika Mešihata i muftiju Islasmke zajednice u Srbiji (IZuS) danas je, po treći put zaredom na tu funkciju, izabran Mevlud ef. Dudić.

Foto: Mešihat IZuS

Ta islamska zajednica je saopštila da je izborno tijelo na sjednici održanoj 09.12.2023. god. u Novom Pazaru, većinom glasova na mjesto predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji za petogodišnji mandat izabralo aktuelnog predsjednika, muftiju dr. Mevlud ef. Dudića.

Izborno tijelo od 120 članova čine muftije, članovi Sabora, glavni imami, predsjednici medžlisa, rukovodioci ustanova Islamske zajednice i profesori vjerskih predmeta na Fakultetu za islamske studije i u Medresi Gazi Isa-beg, izabrali su jednog od trojice kandidata.

“Članovi Izbornog tijela glasali su između muftije Mevlud ef. Dudića i muftije Ragmi ef. Destanija, nakon što je treći kandidat muftija Rešad ef. Plojović povukao svoju kandidaturu. Na istom zasjedanju članovi Sabora, na prijedlog predsjednika Mešihata, jednoglasno su izabrali novi sastav Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i zamjenika predsjednika Mešihata muftiju dr. Rešad ef. Plojovića”, saopštno je na zvaničnoh stranici Islamske zajednice u Srbiji.

Foto: Mešihat IZuS

Ponovo izabrani predsjednik Mešihata IZuS Mevlud ef, Dudić rekao je da ć eIslamska zajednica i u narednom periodu raditi na produbljivanju saradnje sa svim značajnim faktorima u okruženju, kako u islamskom svijetu tako i na Zapadu.

“Svjestan sam da je vaš ponovni odabir mene za ovu funkciju najveća čast koju jedan musliman na ovom prostoru može imati i iziskuje neizmjernu zahvalnost i nesebičan trud da takvo povjerenje, u skladu sa mojim mogućnostima, uz učešće svih mojih saradnika i svih nas, nadasve uz obilnu Allahovu pomoć, do kraja opravdam. Imajte na umu da je ova ahmedija bijele boje, a fes crvene naš ponos. Učinio sam sve da ne ukaljam ovaj emanet koji nosim i dat ću sve od sebe da ahmedija bude simbol našeg dostojanstva. Morate priznati da je ova ahmedija koju ja nosim teža od vaših. Zato mi pomozite da vas dostojanstveno vodim i predstavljam”, rekao je Dudić.

Foto: Mešihat IZuS

On je govorio o podjeli u islamskoj zajednici prje 16 godina i obećao “da će Islamska zajednica dijeliti sudbinu svog naroda jer smo povezani imanom, vjerom u Boga i činjenjem dobrih dijela, te ih sve pozivam u jedan saff”.

– Izbor po treći put istog kandodata neustavan ili netransparentan?

Prema važećem Ustavu Islamske zajednice u Srbiji koji je Sabor donio 7. septembra 2019. godine Dudić nije mogao biti izabran po treći put za predsjednika Mešihata.

“Mandat predsjednika Mešihata traje pet godina s mogućnošću izbora na još jedan mandat”, stoji u članu 66 Ustava Islamske zajednice u Srbiji.

Aktuelni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud ef. Dudić po drugi put je na tu funkciju izabran 22. decembra 2018. godine.

On je prvi put je većinom glasova za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izabran 4. januara 2014. godine, umjesto dotadašnjeg muftije rahmetli Muamera Zukorlića, koji ostao na poziciji sandžačkog muftije.

Važeći propsi predviđa da predsjednika Mešihata bira i razrješava tijelo koje sačinjavaju članovi Sabora, muftije, glavni imami, predsjednici medžlisa, dekani, direktori i muderrisi obrazovnih ustanova u Islamskoj zajednici.

Odluka o izboru predsjednika Mešihata donosi se većinom glasova ukupnog broja članova biračkog tijela iz prethodnog stava.

Na zvaničnom sajtu Islamske zajednice u Srbiji stoji Ustav te islamske zajednice iz 2019. godine. Za sada nije saopšteno niti na drugi načn vjernicima i javnosti predočeno da je Sabor IZuS od oktobra ove godine ili ranije mjenjao odredbu kojom je moguće da jedan kandidat može maksimalno dva puta biti biran za muftiju.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: