Aktuelno Društvo Ekonomija

Novčanica od 500 EUR se ne povlači iz opticaja

Građani nemaju nikakvih razloga za brigu u pogledu posjedovanja i korišćenja novčanice apoena 500 EUR.

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da se ona može koristiti za sve legalne transakcije (menjački poslovi, polaganje na štednju u bankama, korišćenje za dozvoljena plaćanja u zemlji i plaćanja u inostranstvu).

“Ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi ova novčanica mogla biti povučena iz opticaja. Novčanica apoena 500 EUR je zakonito sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije, baš kao i svi drugi apoeni novčanica evra, serije A”. saopštavaju iz NBS-a i dodaju da su u opticaju istovremeno dvije serije novčanica eura.

Pored stare serije, serije A, u okviru koje se nalazi sedam različitih apoena, i to, apoeni 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500, u opticaju su i novčanice evra serije B (puštane u opticaj sukcesivno od 2013. do 2019. godine), koja se sastoji od 6 apoena, budući da ne sadrži apoen od 500 EUR (ovaj apoen u pomenutoj seriji Evropska centralna banka neće puštati u opticaj jer je primećeno da je apoen 500 EUR serije A često korišćen u nezakonitim transakcijama).

Iz NBS-a građanima preporučuju da zbog svoje sigurnosti, a u smislu pojave falsifikata, mjenjačke poslove obavljaju u bankama i kod ovlašćenih mjenjača.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: