28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Zanimljivosti

Dukati i zlatni nakit ispod mahrame i u pojasu oko tijela

Srbijanski carinici su, u saradnji sa policijom, 6. avgusta 2023. godine na aerodromu ”Konstantin Veliki” u Nišu, osujetili pokušaj jedne putnice da prokrijumčari neprijavljene dragocjenosti kako u ličnom prtljagu, tako i ispod mahrame i u pojasu oko tijela. Slučaj je otkriven tokom kontrole putnika koji su čekali let ka Bazelu (Švicarska), kada je 61-godišnja putnica na pitanje carinika izjavila da sem ličnih stvari nema ništa da prijavi.

Međutim, detaljnom kontrolom njenog ličnog prtljaga otkriveno je da se u njemu nalazi mnoštvo neprijavljenih dragocenosti od zlata i jedan ručni sat marke ”Rolex”. Zbog toga je uslijedio i lični pretres, kada je utvrđeno da je putnica dio dukata i nakita sakrila i na sebi. Dio zlatnog nakita je bio uvijen u papirne maramice i ženske najlon čarape, pa potom pričvršćen maramom stajao na glavi putnice, dok je drugi dio na isti način spakovan i sakriven u pojasu koji joj je bio obavijen oko tijela.

“Ukupno je otkriven 21 zlatni prsten, 10 dukata sa okvirom i priveskom za kopčanje, par zlatnih minđuša, dvije zlatne narukvice sa ugrađenim poludragim kamenjem, kao i jedan ručni sat marke ”Rolex” model ”Oyster Perpetual Datejust”. Riječ je o dragocjenostima čija je vrijednost procjenjena na gotovo 2 miliona dinara, a njihova sudbina biće poznata nakon okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom”, naveli su iz Uprave carina Srbije.

Iako carinska služba stalno apeluje na putnike da dragocjenosti ne kriju, već da ih prijave prilikom prelaska granice, pojedini i dalje ne poštuju propise i tako sebe dovode u neprijatnu situaciju da se nađu u prekršaju čime rizikuju da im one budu privremeno ili trajno oduzete, ukazuje iz Uprave carina Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: