27 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija Tutin

Donacijom EU nova medicinska oprema za domove zdravlja u Novom Pazaru, Tutinu i Raški

Realizacijom projekta „Important – Unaprjeđenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” za domove zdravlja u Novom Pazaru, Tutinu i Raški donirana je nova medicinske opreme iz sredstava Evropske unije.

Taj projekat sprovodi Dom zdravlja Novi Pazar u saradnji sa organizacijom FORS Montenegro za razvoj sjeevra Crne Gore, a medicinska oprema vrijednosti blizu 56 hiljda eura uključuje dva ultrazvučna uređaja, jedan dodijeljen Domu zdravlja Novi Pazara, a drugi Domu zdravlja Tutin.

Također su dvije gonekološke stolice dodijeljene Domu zdravlja Novi Pazar, a jedna Domu zdravlja Raška, te tri seta medicinskih instrumenata, dva Domu zdravlja Novi Pazar i jedan Domu zdravlja Raška.

Kako je predočeno na konferenciji za medije u Domu zdravlja Novi Pazar  ova medicinska oprema je s ciljem bolje opremljenosti zdravstvenih ustanova, skraćivanja perioda čekanja na ultrazvučne preglede, ali i za organiziranje preventivnih pregleda ugroženih grupa stanovništva poput žena na seoskom području.

Dr Ervin Ćorović, v.d.direktora Doma zdravlja Novi Pazar je ocjenio da je ovom donacijom podignut nivo zdravstvene zaštite.

“Sve s ciljem da omogućime preventivne preglede u cilju ranog otkrivanja, prije svega raka grlića materice i raka dojki. Značajan projekat, obišli smo mnogo sela, obavili smo veliki broj preventivni pregleda. Predstoji da do završetka projekta ove godine uradimo evaluaciju projekta i još nekoliko akcija”, naveo je Ćorović.

Samir Kačapor, koordinator projekta IMPORTANT u Srbiji je istakao da je želja i cilj projekta bio da se podigne svijest kod žena, naših majki i sestara, da dolaze na preventivne preglede.

“Važno je da i mi dođemo do njih, ako su na nekim ruralnim područjima. Ovaj projekat je obuhvatio osam opština u Srbiji, u ovoj pograničnoj regiji i regiji Sandžak, al ii nekih 14 opština u Crnoj Gori. Većina rekonstrukcije u ovom objektu dolazi iz međunarodnih i domaćih sredstava, dakle ‘tuđih para’, na taj način pokušavamo da sačuvamo lokalna sredstva, odnosno sredstva Vlade Republike Srbije”, kazao je Kačapor.

Muamer Delimeđac, finansijski službenik na projektu IMPORTANT je podvukao da je vrijednost nabavljene medicinske opreme i vozila oko 70 hiljada eura.

“Ta oprema je imala osnovni cilj da unaprijedi kvalitet pružanja usluga u domovima zdravlja Novi Pazar, Tutin i Raška. Zadovoljstvo je ne samo pacijenata nego i zaposlenih koji će ovu opremu koristiti”, istakao je Delimeđac najavivši da će projekat trajati još četiri mjeseca kroz više aktivnosti.

Projekta Important ima za cilj unaprjeđivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju stilova života, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja i slično su također naredni sadržaji projekta.

Projekat Important finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.

Ovaj dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 1. decembra 2021, se sprovodi u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji, i u  Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici,  Beranama,  Bijelom  Polju,  Gusinju,  Žabljaku, Kolašinu,  Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama,  Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori.

Ukupna vrijednost projekta IMPORTANT iznosi preko 352.eura. Vrijednost projekta za Srbiju iznosi preko 124.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije preko 105.000 eura.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: