20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Globus Politika

Džaferović: BiH će uspješno nastaviti svoj evropski, NATO put i ukupan reformski put

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je danas da je potpuno uvjeren da će NATO savez koji je partner Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina u akcionom planu za članstvo, štititi mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

On je nakon sastanka u srijedu u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu NATO-a na konferenciji za novinare rekao da je današnji sastanak bio jako konstruktivan i na tragu onoga što žele i Bosna i Hercegovina i NATO savez.

“Bosna i Hercegovina je aspirantica za članstvo u NATO savezu. Mi smo se davno, 2005. godine opredijelili da je naš cilj članstvo u NATO savezu. Bosna i Hercegovina je 2009. godine podnijela zahtjev za akcioni plan za članstvo u NATO savezu i danas se nalazimo u tom statusu”, rekao je Džaferović.

Dodao je da postoje i problemi, političke snage koje osporavaju NATO put.

“Došao sam i ovdje u sjedište NATO saveza da kažem da su važne odluke institucija Bosne i Hercegovine, Zakon o odbrani i odluka Predsjedništva za akcioni plan za članstvo u NATO-u je nešto spram čega se svi mi trebamo odnositi”, rekao je Džaferović.

Joint press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Šefik Džaferović, Chairman of the Tri-Presidency of Bosnia and Herzegovina Sefik Džaferović

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je država u kojoj je NATO uradio mnoge važne stvari, zaustavio rat, uspostavio mir, predano s bosanskohercegovačkim vlastima radio na implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“NATO savez je zapravo garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mira i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, rekao je Džaferović i dodao da je sasvim uvjeren da će NATO nastaviti to da radi.

Zahvalio se na prilagođenom paketu podrške državama aspiranticama za članstvo u NATO, posebno u svjetlu mogućeg prelijevanja krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

“U Bosni i Hercegovini, nažalost, postoji ruski uticaj i mi se spram toga moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene prijetnje BiH koje dolaze sa ruske strane, to radi ruski ambasador u Sarajevu, da će BiH iskusiti negativne posljedice ukoliko nastavi svojim NATO putem. Da, mi ćemo nastaviti svojim NATO putem i nećemo pitati nikoga koji će biti naš put. Mi smo svoje odluke donijeli i mi ćemo nastaviti da ih u Bosni i Hercegovini i izvršavamo”, naglasio je Džaferović.

Press conference by Jens Stoltenberg, Secretary General of NATO following his meeting with Šefik Džaferović, Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, foto: NATO Multimedia

Zamolio je Stoletnberga da na samitu u Madridu da snažnu podršku NATO putu Bosne i Hercegovine.

“Molim da se ojača NATO štab u Sarajevo, to jeko bitno i važno jer NATO štab je zajedno sa misijom Althea pravni sljednik misija NATO-a koje su postojale u BiH”, kazao je Džaferović, zamolivši i da se pruži puna podrška u Oružanim snagama BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara, Džaferović je rekao da je Izborni zakon BiH unutrašnje pitanje BiH o kojem će država odlučivati u skladu sa standardima koje je dao Evropski sud za ljudska prava i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

“Za nas u Bosni i Hercegovini je neprihvatljivo da se uslovljava bilo čiji NATO put izmjenama izbornog zakona unutar BiH, a mi ćemo svoj posao uraditi onako kako je to naredio i naložio Evropski sud za ljuska prava”, rekao je Džaferović.

Komenatrišući izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, on je rekao da “Dodik i svi drugi treba da znaju da nema nikakvog, a pogotovo ne mirnog razlaza u BiH i da nema nikakvih dodatnih ni teritorijalnih ni etničkih podjela unutar BiH”.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with Chairman of the Tri-Presidency of Bosnia and Herzegovina Sefik Džaferović.

Prema njegovim riječima postoji Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina reformi i najbolje je za sve da se striktno “pridržavamo svega onoga što imamo na snazi”.

“Nije moguće da bilo ko bilo kakvom unilateralnom akcijom promijeni ovo što danas imamo kao važeća rješenja, osim što može da ugrozi mir i stabilnost, a svi koji budu atakovali na BiH konačno treba da nauče nešto iz prošlosti i da znaju da mnogo snažniji i mnogo jači nisu uspjeli da razbiju BiH pa neće ni ovi danas koji atakuju”, rekao je Džaferović i dodao da će ako nastave ”završiti na Haškom tribunalu i smetljištu historije”.

Istakao je da je uvjeren da će sačuvati stabilnost i mir, da će institucije BiH biti deblokirane, da će biti poništene odluke donesene u entitetu RS i da će BiH uspješno nastaviti svoj evropski, NATO put i ukupan reformski put.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with Chairman of the Tri-Presidency of Bosnia and Herzegovina Sefik Džaferović

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg primio je u srijedu (25.05.2022.) predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića u sjedištu NATO-a u Briselu.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da su politički dijalog i praktična saradnja sa Bosnom i Hercegovinom “važniji nego ikad, sa brutalnim ratom Rusije u Ukrajini i njenim zloćudnim uticajem širom regiona”.

Programom posjete Džaferovića planirano je njegovo obraćanje na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza.

Podsjećamo, generalni sekretar NATO-a u aprilu je kazao da će Sjevernoatlantski savez pomoći odbrambene kapacitete Bosne i Hercegovine u jeku krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu.

 

Izvor: AA, NATO Multimedia

Foto: NATO Multimedia

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: