24 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Sandžak

Džaferović ponovio je svoju podršku radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine primio je danas u Sarajevu delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođenu predsjednicom Vijeća Jasminom Curić.  Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća informisala je predsjedavajućeg Džaferovića o situaciji u Sandžaku prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, ocijenivši da je ona nešto stabilnija u odnosu na prethodni period, saopšteno je danas iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić zahvalila je predsjedavajućem Džaferoviću za njegov lični angažman u osiguravanju pomoći za Sandžak, ističući da je posebno značajan dolazak ljekara iz Bosne i Hercegovine u Novi Pazar.

Predsjedavajući Džaferović ponovio je svoju podršku radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao krovne organizacije koja okuplja i artikuliše interese svih Bošnjaka u Sandžaku.

“Delegacija Vijeća informisala je predsjedavajućeg Džaferovića o pozivu upućenom bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama, kao i aktivnostima koje preduzimaju na zaštiti ustavnih prava Bošnjaka i na očuvanju i afirmaciji njihovog identiteta”, navedeno je iz BNV-a.

– Posjeta sarajevskoj općini Centar

Curić je danas posjetila sarajevsku Općinu Centar i tom prilikom se susrela sa načelnikom Općine prof. dr. Nedžadom Ajnadžićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić.

Načelnik Ajnadžić je istakao koliko je značajno da se pomogne narodu Sandžaka, posebno najpogođenijim općinama gdje je koronavirus izazvao najviše smrtnih slučajeva među stanovništvom.

“U našoj državi imamo istu vrstu problema, ali sam mišljenja da mora postojati solidarnost. Stoga su izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar saglasni da izdvojimo 30.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa, a sredstva ćemo uputiti narodu Sandžaka, objasnio je Ajnadžić.

Curić je uz riječi zahvalnosti naglasila značaj ovakve saradnje između Općine Centar i Sandžaka.

“Mi ne možemo zahvaliti za sve što su nam pružili stanovnici Bosne i Hercegovine tokom ovih teških mjeseci za naš narod u Sandžaku. Prije svega nama je drago za interesovanje za stanje u Sandžaku, a situacija je i dalje ozbiljna. Od ukupnog broja umrlih u Srbiji od koronavirusa u tri općine Novi Pazar, Sjenica i Tutin 20 posto je njih preminulo od koronavirusa, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije. Osim materijalne pomoći koja nam je bitna, važnija nam je to što smo osjetili da nismo sami. To nam je dalo dodatnu snagu. Prethodno su nam pomagali ljekari iz Sarajeva i Tuzle. Kada sve ovo bude iza nas nadamo se saradnji na polju kulture, obrazovanja i umjetnosti”, izjavila je Curić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je ovom prilikom izjavila da je prije svega ljudska osobina da se pomogne susjedima koji trebaju pomoć.

“Ova vanredna situacija je dobro usložnila naš život i zbog nje smo dosta aktivnosti morali promijeniti ili potpuno obustaviti. Sa velikim interesovanjem pratimo situaciju u Sandžaku i na inicijativu načelnika Ajnadžića Općinsko vijeće je prihvatilo ideju da se pomogne, posebno u tri najugroženije općine. Kako vidimo cijeli svijet je u sličnoj situaciji. Solidarnost i osjećaj ljudskosti stvaraju potrebu da pomažemo jedni drugima u teškim situacijama, kazala je Karačić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: