23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Novi Pazar: Ukupan broj preminulih i dalje nepoznat, javnost bez uvida u protokole o umrlima, Đerleku ne pada na pamet da podnese ostavku

Zamjenik direktora (koordinator) Opšte bolnice Novi Pazar dr. Mirsad Đerlek danas nije želio da odgovori na pitanje da li je država Srbija dovoljno ulagala u tu zdravstvenu ustanovu, istakavši i da ne može novinarima da omogući uvid u protokole o umrlima jer za to mu treba dozvola od ministra zdravlja, zdravstvene inspekcije i tužilaštva. On je poručio da ne osjeća nikakvu odgovornost i da mu ne pada na pamet da podnese ostavku. Uz naglasak da nije komptentan, nije želio da pojasni zašto je najveća smrtnost u Srbiji od koronavirusa u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Đerlek je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio da je pravno na poziciji zamjenika direktora (Meha Mahmutovića) OB Novi Pazar, “u zagradi koordinator”, koji snosi punu zakonsku odgovornost za rad te zdravstvene ustanove (od početka jula ima status regionalnog COVID centra).

Na novinarsko pitanje, u vezi ukupnog broja preminulih koji je u subotu saopštila gradska uprava Novog Pazara, navodeći tada tada da se radi o informaciji o ukupnom broju preminulih od početka pandemije u OB Novi Pazar, dobijenu na osnovu naredbe za informaciju komnadanta Gradskog štaba za vanredne situacije, Đerlek je kazao da je reagovao na to navodeći da se radi o podacima od 12. juna, te da je zbig toga zvao Krizni štab.

“Objavite moj dopis u cjelini, nemoj da objavljujete nešto što sami pišete. Lijepo sam napisao početak epidemije u Novom Pazaru je 12.06., taj drugi talas, i ja sam se ljutio, nezadovoljan sam sa onim što je objavljeno na sajtu grada. Zato što želim da budem transparentan, iako ja nisam bio 12.06. tu preuzimam odgovornost, za i da su to podaci zakljućno sa 23.07.. U Ovom dopisi piše lijepo”, rekao je Đerlek pokazujući novinarima dopis upućen Gradskom štabu za vanredne situacije Novog Pazara.

Iz gradske uprave Novog Pazara za SNews je pojašnjeno da je OB Novi Pazar 20. jula upućena Naredba broj 06-130/20 u kojoj piše da je naloženo da dostavi Izvješta o ukupnom broju preminulih u Opštoj bolnici Novi Pazar, od posljedica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusim SARS-COV-2, odnosno kasnije Regionalnom COVID centru Novi Pazar, sa naznakom koliko je od tog broja iz Sjenice, Tutina i drugih opština. U članu 2 naredbe se navodi da se izvještaj dostavi u najkraćem mogućem roku.

– Ko bre krije broj umrlih? 

Đerlek je ponovio da ne krije broj umrlih.

“Ko bre krije broj umrlih, jeste li vi normalni. Komandant Kriznog štaba Nihat Biševac je tražio podatak i dobili ste ga. Šta mi tu sad krijemo. Jel ovo transparento. Toliko o tome”, kazao je.

Na zahtjev da prokomentariše statističke podatke da petinu umrlih u Srbiji od početka pandemije do sada čine preminuli građani sa prostora Novog Pazara, Sjenice i Tutina Đerlek je kazao da je to pogrešno pitanje za pogrešnog čovjeka”.

Upitan da li razmišlja da podnese ostavku i da li osjeća ličnu odgovornost, Đerlek je odgovorio da podnosi ostavke samo kada nema uspjehe.

“Svjedoci smo svi, jel isto stanje 1. jula i 27. jula, koliko smo uspjeha napravili. U ovom svetu i ovom gradu niko vam ne može uspjeh oprostiti.Srećan sam što sam sa mojim timo uspio da zaustavim onaj opsana talas. Ne pada mi na pamet da podnesem ostavku. Zbog čega, uspjeha, jel? Zlonamjerni mogu da pričaju šta hoće, naši rezultati se vide u brojkama”, poručio je.

Na zahtjeva da prokomentariše da li je za Novi Pazar bilo značajno manje ulaganja, personalno i finansjski, u odnosu na neke gradova, kao što su Užice i Kraljevo, odnosno da li je država dovoljno ulagala u OB Novi Pazar u periodu od kada je on bio na čelu te zdravstvene ustanove, Đerlek je rekao da to nije tema današnje konferencije za štampu.

“Ne želim da odgovorim na to pitanje”, rekao je Đerlek.

Ne odgovorivši direktno na pitanje da li je stranačka ličnost, a govoreći prehodno o politizaciji situacije s pandemijom korona virrusa, bivši predsjednik Sandžačke narodne partije (SNP), gradonačlenik Novog Pazara i OB Novi Pazar, Mirsad Đerlek je iznio stav da “svi koji se bave politikom politizuju situaciju”

Povezane vijesti

%d bloggers like this: