Aktuelno Knjigofil Kultura Novi Pazar Sandžak Srbija

Enesu Haliloviću Velika nagrada Ivo Andrić za pjesničku knjigu “Sekvoja”

Književnik i novinar iz Novog Pazara Enes Halilović dobitnik je Velike nagrade Ivo Andrić za 2022. godinu za pjesničku knjigu “Sekvoja” u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada, saopštio je danas u Media centru žiri u sastavu Slađana Ilić, Milo Lompar i Želidrag Nikčević.

“I kako impozantna sekvoja raste u dva pravca, tako raste i Halilovićeva zbirka čiji sadržajno, stilski, značenjski i jezički vitalni slojevi unutrašnjosti pulsiraju proizvodeći mladice, sa svakim novim čitaocem, odnosno sa izloženošću svjetlosti svakog novog oka”, rekla je Slađa Ilić.

“Čim sam dobio ovu vijest, veoma sam se iznenadio. Drago mi je što je moja “Sekvoja” izazvala pažnju i što je žiri ocjenio kao djelo koje treba nagraditi. Nedavno je “Sekvoja” izašla u ponovljenom izdanju. Svako vrijeme je vrijeme za poeziju i njena značenja”, rekao je Halilović u prvoj izjavi za medije.

U konkurenciji stranaca, Veliku nagradu Ivo Andrić za 2002.u dobio je Sandro Veronezi iz Firence za roman “Kolibri” u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Član žirija Želidrag Nikčević rekao je da su, iako supritni, simboli sekvoja i kolibri, povezani kroz umetnost.
Nagrada će Haliloviću i Veroneziju biti dodjeljena krajem juna ove godine.

Izvor: kazaljka.net

Povezane vijesti

%d bloggers like this: