23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

ISG: Kamioni smećari uzurpiraju trotoare i uznemiravaju građane

Nepropisno parkiranje smećarskih kamiona od strane JKP “Gradska čistoća” Novi Pazar na našim trotoarima je problem koji izaziva značajne neugodnosti i zabrinutost stanovnika našeg grada, ukazuju iz UG Inicijativa slobodnih građana (IGS).

ISG navodi da je poslao upit nadležnim organima i odgovor podijelio sa javnošću.

Preduzeće JKP Čistoća je odgovorilo da je povremeno parkiranje kamiona na trotoarima rezultat kratkotrajne gužve u krugu preduzeća. Međutim, kako ističu, ovo objašnjenje ne opravdava trajno nepropisno parkiranje koje šteti našim trotoarima, proizvodi nepodnošljiv smrad i remeti svakodnevni život stanovnika naselja u kojem se ova situacija dešava.

“Svjesni smo da ova situacija stvara nepodnošljiv smrad koji utječe na kvalitet života u našem gradu, ali također oštećuje, uništava i zauzima trotoare koji su nam važni za sigurno kretanje pješaka”, saopštili su iz ovog udruženja građana.

Ocjenjuju da, odgovorom koji su dobili, uprava JKP “Gradska čistoća” je priznala da nepropisno parkira svoja vozila, time krši zakon te pruža loš primjer građanima.

“Uprkos našem upitu, radnici JKP “Gradska čistoća”, uz dozvolu uprave ovog javnog preduzeća, svoja vozila i dalje nepropisno parkiraju na trotoarima, stoga apelujemo na nadležne institucije da hitno poduzmu mjere kako bi kamioni bili premješteni na odgovarajuća mjesta izvan užeg centra grada. Tražimo da se osigura adekvatno parkiralište za smećarske kamione kako bi se izbjeglo daljnje oštećenje trotoara, osigurala sigurnost pješaka i poboljšao kvalitet života naših sugrađana”, ukazuju iz ISG.

Pozivaju medije i građane da im pomognete “u podizanju svijesti o ovom pitanju, kako bi ostvarili promjene koje su neophodne za poboljšanje infrastrukture našeg grada”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: