Aktuelno Politika Regija Srbija Turska

Erdogan: Potrebno zajedničko djelovanje međunarodne zajednice za prevazilaženje krize uu Bosni i Hercegovini

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je jasna potreba da međunarodna zajednica djeluje zajednički na prevazilaženju krize u Bosni i Hercegovini i da sve strane izbjegavaju poteze koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet te države, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se u Ankari sastao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem, a potom je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo i zahvalnost delegaciji koja je iz Beograda došla na treće zasjedanje Vrhovnog vijeća za saradnju Turkiye i Srbije. Delegacije dvije zemlje potpisale su i četiri nova bilateralna sporazuma o saradnji.

“Naši odnosi sa Srbijom su na izuzetnom nivou i sa uvaženim kolegom Vučićem sam detaljno razgovarao o odnosima i saradnji između naših država, kao i o koracima koje ćemo poduzimati u budućnosti. Razmijenili smo mišljenja o međunarodnim temama, prvenstveno o regionalnim temama i situaciji na Balkanu“, kazao je Erdogan.

– Turkiye prva zemlja koja je u Novom Pazaru otvorila Generalni konzulat

Ističući kako je 2021. godina bila veoma plodna u odnosima između Turkiye i Srbije, Erdogan je podsjetio da je Turkiye prva zemlja koja je u Novom Pazaru otvorila Generalni konzulat i kako je u planu da se ove godine otvori konzulat i u Nišu te je dodao da Srbija sa posljednjim potezima u Alanyi i Bursi povećala broj počasnih konzula na pet.

On je kazao da je trgovinska razmjena Turkiye i Srbije rušila rekorde i uprkos posljedicama pandemije te je dodao da ona prošle godine povećana za blizu 34 posto na dvije milijarde, a da je cilj dostići pet milijardi dolara.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo angažmanom turskih kompanija u razvojnim projektima u Srbiji te je rekao da trenutno u Srbiji djeluje više od 1.300 takvih kompanija koje zapošljavaju blizu 8.000 ljudi.

“Naše ukupne investicije u proteklih deset godina smo povećali sa milion dolara na 250 miliona dolara. TIKA je do sada u Srbiji realizirala 323 projekta“, kazao je Erdogan i dodao da je Turkiye spremna i dalje svim investitorima iz Srbije omogućiti sve pogodnosti za poslovanje u toj zemlji.

Podsjetivši da je Anadolu Jet u decembru započela letove na liniji Ankara-Beograd, Erdogan je kazao da je i Air Serbia od ove godine uvela letove iz Niša za Istanbul.

– Sve strane da se ponašaju odgovorno i izbjegavaju poteze kojim se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine 

“Uvaženi predstavnici medija, na sastanku smo još jednom potvrdili privrženosti i čvrste stavove o važnosti mira i stabilnosti na Balkanu. Razmijenili smo mišljenja o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Podrška Srbije suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine je veoma, veoma važna za mir i stabilnost u našoj regiji. Jasno je da je potrebno zajedničko djelovanje međunarodne zajednice za prevazilaženje političke krize u BiH. Uvjet je da sve strane izbjegavaju poteze kojim se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se ponašaju odgovorno. Turkiye će nastaviti ulagati napore za smirivanje tenzija na Balkanu“, poručio je Erdogan.

Ponovivši iznimnu važnost pitanja poštivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, Erdogan je najavio da bi poslije izbora u Srbiji mogao biti održan trilateralni sastanak uključujući i lidere Bosne i Hercegovine i to u Beogradu ili u Istanbulu.

Komentirajući aktuelne radove na projektu izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, Erdogan je kazao da bi se taj zajednički projekt mogao znatno efikasnije i brže realizirati ako se postrani ostave neke razlike u nijansama vezanim za rute te je dodao da će i to biti tema budućeg trilateralnog susreta.

“S predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke“, kazao je Erdogan.

Na upit novinara da komentira odnose između Turkiye i Izraela, Erdogan je kazao da je imao razgovore s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i da je moguća Herzogova posjeta Ankari.

Erdogan je kazao da Turkiye zagovara afirmativni pristup i obostrani interes kada je u pitanju i eventualna saradnja sa Izraelom u istočnom Mediteranu.

Izvor:AA

Foto: https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/134400/-bosna-hersek-teki-krizin-asilmasi-icin-uluslararasi-camianin-birlikte-hareket-etmesine-ihtiyac-vardir-

Povezane vijesti

%d bloggers like this: