20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Srbija

FBD: Vulin zloupotrebljava website MUP-a Srbije i javne resurse

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) je saopštio da je zaprepašćen i da osuđuje način na koji je Aleksandar Vulin plasirao svoju političku izjavu zloupotrebljavajući website Minististarstva unutrašnjih poslova Srbije i funkciju Ministra unutrašnjih poslova.

FBD smatra da ta izjava, objavljena u rubrici aktivnosti na website-u MUP-a, predstavlja dosad nezabeleženi i neviđeni javni pritisak nekog funkcionera na Predsednika države koji otežava i njegov rad kao i ionako tešku medjunarodnu pozicijiu i unutrašnje političke prilike u Srbiji.

FBD ističe da ono što je najspornije u izjavi Aleksandra Vulina nije njen sadržaj koji, polazeći od toga ko izjavu daje, nije ni mogao biti drugačiji; već način na koji se ta izjava plasirala u javnost.

FBD podseća da je u konkretnom slučaju ovu poruku Vulin plasiorao kao manjinski koalicioni partner vladajuće većine, i da njom direktno vrši pritisak na formiranje i politiku buduće vlade ali da to ne čini kao predsednik stranke, već sa pozicije ministra u tehničkom mandatu.

“Time Vulin direktno zloupotrebljava društvenu i medijsku vidljivost MUP koju, pojedinačno posmatrano, njegova stranka nikada nije mogla niti će moći da dosegne”, navodi FBD i naglašava da ova vrsta manipulacije nije izolovani incident, budući da je Aleksandar Vulin sličnoj strategiji pribegavao i ranije, tada sa mesta ministra odbrane, nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada je učešće njegove stranke u vladi takođe bilo upitno.

FBD ističe da svojim javnim istupanjem Aleksandar Vulin, osim što zloupotrebljava javne resurse u cilju plasiranja svojih odnosno partijskih stavova i poruka, direktno podriva poziciju Republike Srbije u trenutnoj političkoj situaciji, koja se tiče zvaničnog stava Republike Srbije o ratu u Ukrajini, što svakako zahteva jedan daleko odmereniji, diplomatski rečnik – posebno ako se plasira iz ministarstva, a ne iz partijskih katakombi.

FBD ne na poslednjem mestu ističe da ukoliko je do sada bilo sumnje, današnje plasiranje izjave Aleksandra Vulin predstavlja krunski dokaz da u ovom izuzetno politički delikatnom trenutku po Republiku Srbiju on ne može i ne sme biti u razmatranju za člana buduće vlade u bilo kom resoru ili u državnoj službi ukoliko Srbija nastavlja svoj put ka Evropskoj uniji.

Forum za bezbednost i demokratiju je nevladino i neprofitno udruženje, osnovan je 20. maja 2004. godine u Beogradu. Kao svoj vrhunski vrednosni princip zastupa uverenje da su pitanja odbrane, bezbednosti neodvojiva od pitanja građanskih i ljudskih prava i sloboda, političke i socijalne stabilnosti.

Foto: FBD, MUP Republike Srbije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: