27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus Srbija

Iz Komesarijata UN-a za ljudska prava u Ženevi osudili nacionalsitičke napade i veličanje ratnih zločina i zločinaca: Srbija i BiH u zakonu i praksi dužne da zabrane neprijateljstvo i nasilje

Nedavni događaji u Bosni i Hercegovini i Srbiji pokazali su da pojedinci veličaju zločine i osuđene ratne zločince, koriste govor mržnje i podstiču nasilje. Politički i vjerski lideri moraju osuditi i suzdržati se od svakog zagovaranja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, navodi se u brifingu, poručeno je danas iz iz sjedišta Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava u Ženevi.

“Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih incidenata u Bosni i Hercegovini i Srbiji u kojima su pojedinci veličali zločine zločina i osuđene ratne zločince, ciljali određene zajednice govorom mržnje i, u nekim slučajevima, direktno podsticali nasilje”, ukazuje se u brifingu u kojem se konstatira da su incidenti dogodili na više lokacija u Republici srpskoj, entitetu BiH, uključujući Bijeljinu, Prijedor, Foču, Gacko, Višegrad, kao i u Brčko distriktu, te u Priboju i Novom Pazaru u Srbiji.

Ukazuje se da ova djela, koja su se dogodila u vrijeme vjerskih praznika proteklog vikenda, uključivala su velike grupe ljudi koji su uz bakljade skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ili pjevali nacionalističke pjesme pozivajući na zauzimanje raznih lokacija u bivšoj Jugoslaviji. U jednom incidentu, pojedinci su pucali u zrak dok su prolazili pored džamije.

“Strah i rizik je da će se ovakvi postupci – podstaknuti kontinuiranom zapaljivom, nacionalističkom retorikom i govorom mržnje pojedinih političara – nastaviti sve više u 2022. godini, jer je ovo godina kada bi u Srbiji u aprilu trebalo da se održe izbori. a zatim u oktobru u Bosni i Hercegovini, gdje je političko okruženje već izuzetno napeto. Ovi incidenti -neki na lokacijama na kojima su počinjeni zločini velikih razmjera tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao što su Prijedor i Foča – predstavljaju uvredu za preživjele, uključujući i one koji su se vratili svojim kućama nakon sukoba. Neuspjeh da se spriječe i sankcionišu takva djela, koja podstiču klimu ekstremne anksioznosti, straha i nesigurnosti u nekim zajednicama, glavna je prepreka za izgradnju povjerenja i pomirenje”, stoji u brifingu koji potpisuje portparol visokog komesara UN-a za ljudska prava, Liz Throssell.

Ukazala je porast govora mržnje, poricanje genocida i drugih zločina i veličanje ratnih zločinaca na zapadnom Balkanu i naglašava neuspjehom da se sveobuhvatno bavi prošlošću. Iz UN-ovog komesarijata za ljudsk prava vlastima BiH i Srbije predočavaju da treba da se prdržavaju svojih međunarodnih obaveza u pogledu ljudskih prava kako bi osigurale pravo na istinu, pravdu i reparaciju.

Takođe bi, podvlači se, trebalo da usvoje mjere za sprečavanje ponavljanja i promovisanje daljih napora za pomirenje.

Liz Throssell

“Pozivamo ih da osude i uzdrže se od svakog zagovaranja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje. Osim toga, države koje su potpisnice Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima – uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu – dužne su osigurati da podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje bude zabranjeno u zakonu i praksi. Svi počinioci i podstrekači takvih djela moraju odgovarati”, ukazuje se.

Dodaje se i naglašava da šolitički i vjerski lideri imaju ključnu ulogu u odlučnom i brzom govoru protiv netolerancije, diskriminatornih stereotipa i slučajeva govora mržnje, kao i da su ohrabreni da su, nakon nekih od nedavnih incidenata, zvaničnici – uključujući visoke političare, kao i vjerske vođe – brzo osudili ta djela, a policija je započela istrage.

“Ozbiljne incidente poput ovih treba istražiti brzo, efikasno i nepristrasno, kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje i ovjekovječenje, kao i kako bi se podstaklo povjerenje javnosti u vlasti i institucije, i među zajednicama, što je neophodno za izgradnju društvene kohezije i mirnih društava”, zaključuje u brifingu portparol visokog komesara UN-a za ljudska prava Liz Throssell.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: