25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Sjenica

Fijuljanin: Imenovanje za vd direktora Centra je moj privatni angažman, i dalje sam u SDA Sandžaka

Funkcioner SDA Sandžaka i doskorašnji predsjednik lokalnog parlamenta Sjenice, Muhedin Fijuljanin izjavio je da je njegovo imenovanje od strane premijerke Srbije Ane Brnabić na mjesto vd direktora Naučno-obrazovnog centra “Pešter” privatni angažman i nema veze sa SDA Sandžaka.

Fijuljanin s liderom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, foto: BNV, arhiv

“Nema veze Stranka sa ovim. Postavljen sam kao stručno lice sa iskustvom”, istakao je Fijuljanin u izjavi za Snews.

On je potvrdio da je i dalje član SDA Sandžaka kao i da se u samoj odluci o njegovom imenovanju ne spominje SDA Sandžaka i lider te stranke Sulejman Ugljanin, kako su naveli beogradski mediji.

On se složio da u odluci premijerke Ane Brnabić, koju kaže da još nije vidio, a koja je objavljena u Službenom glasniku, ne bi trebalo da se spominje politička stranka, da su to mediji najvjerovatnije izvukli iz njegove biografije, te da je spominjanje SDA i Sulejmana Ugljanina u odluci Ane Brnabić, pogotovo u medijima, na neki način kompromitujuće, s obzirom da je, kako je potvrdio, zvanični stav SDA Sandžaka da je opozicija aktuelnoj srbijanskoj vlasti.

Na upit iz kojih razloga je prihvatio ovaj posao, zašto su iz Vlade baš njega izabrali, Fijuljanin kaže da smatra da će Centar biti od velike koristi za sve.

“Ranije još u Ministarstvu prosvjete kao državni sekretar sam radio na formiranju ovakvih centara i na mnogim razvojnim projektima. A i na nivou lokalne samouprave u nekoliko pilot projekata na državnom nivou”, ukazao je on.

– “Pešter”, jedini centar ovakvog karaktera u Srbiji

Prema riječima Fijuljanina Naučno-obrazovni centar “Pešter” je jedan od nekoliko novoosnovanih istraživačkih centara i jedini centar ovakvog karaktera u Srbiji.

“Siguran sam da će on doprinijeti poboljšanju poljoprivrede, posebno proizvodnje zdrave hrane na ovom području. Također, Centar će odigrati i važnu ulogu u promociji turističkih potencijala Sjenice i okoline i ono što je možda najbitnije je da su njegove aktivnosti usmjerene prevashodno na mlade. Centar će svojim raznovrsnim analitičkim istraživanjima pružiti osnovu za naučna istraživanja u oblasti klimatologije i uticaja klimatskih faktora na proizvodnju zdrave hrane. Uvjeren sam da će Centar biti značajan zamajac sveukupnog razvoja ovog kraja”, pojasnio je on.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da imenovanje Muhedina Fijuljanina, funkcionera te stranke, za vršioca dužnosti direktora novoosnovanog Naučno-obrazovnog centra „Pešter“ u Sjenici, nije razmatrano na organima SDA Sandžaka i da su to saznali iz medija.

“SDA Sandžaka niti je razmatrala, niti je dala saglasnost na imenovanje Fijuljanina. Moguće da je to imenovanje rezultat nekog njegovog ličnog aranžmana. SDA Sandžaka je bila i ostala jedina dosljedna opozicija ovoj i ovakvoj Vladi, kao i njenoj neprijateljskoj politici prema Sandžaku i Bošnjacima”, rekao je Imamović za Snews.

Beogradski mediji prenijeli su da se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku, koju je potpisala premijerka Ana Brnabić, navodi da će Fijuljanin, visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, kojoj je predsjednik Sulejman Ugljanin, na toj poziciji biti do izbora direktora Centra.

Muhedin Fijuljanin (D3) prilikom dočeka delegacije ministarstva odbrane i Vojske Srbije na sjeničkom aerodromu, 1. juna 2018. godine, foto: mod.gov.rs

U tom periodu Vlada Srbije imenovaće i predsjednike i članove upravnog i nadzornog odbora Centra.

Kako je prije dva dana saopšteno, nakon sjednice Vlade Srbije, Naučno-obrazovni centar „Pešter“ osnovan je sa ciljem organizovanja skupova, seminara, konferencija, okruglih stolova, kampova i radionica iz oblasti klimatologije i proizvodnje zdrave hrane.

Centar će se baviti i podizanjem kvaliteta obrazovnih, kulturnih, naučnih, istraživačkih, omladinskih i turističkih projekata i programa, a sarađivaće sa sličnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

Naučno-obrazovni centra “Pešter” imaće sjedište u Sjenici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: