19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Srbija Teatar/Film/TV

Glumci i autor predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ Zlatko Paković izloženi brutalnim napadima i stigmatizaciji

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je danas da su glumci i autor predstave “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” Zlatko Paković danima izloženi brutalnim prijetnjama, zbog čega su kao producent predstave zatražili od nadležnih organa da reaguju i pozvali kritičku javnost, pozorišne i druge institucije kulture da osude ovakve reakcije na pokušaj da se progovori o zločinu, objavila je Anadolu Agency (AA).

Kako su saopštili, prijetnje su počele nakon premijere predstave, 24. septembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

“Cilj tih surovih i vulgarnih prijetnji usmjeren je na sprječavanje daljih izvođenja predstave u Srbiji. Želi se ućutkati kritički dio društva koji govori o najtraumatičnijim procesima i događajima iz novije historije regiona, prije svega o historijsko-političkoj odgovornosti srpskih intelektualnih elita za rat i zločine nad bošnjačkim stanovništvom, uključujući i genocid, u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopštenju.

Izabela Kisić je objavila na društvenim mrežama da je kao producentkinja predstave, pitala uprave svih beogradskih pozorišta da otvore vrata za uvodni perfomans u ovu predstavu na samo jedan dan.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Izabela Kisić, foto: Snews, arhiv

“Svi su odbili. Političko-istorijska odgovornost traje dok traje poricanje zločina. Kolektivno izbjegavanje da se zločin osudi je moralni zločin”, ukazala je ona.

Foto: https://www.facebook.com/izabela.kisic.31

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: