25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Teatar/Film/TV

Film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici je najbolji evropski film 2021. godine

Na večerašnjoj 34. po redu dodjeli Europskih filmskih nagrada, bh. film je pobijedio u čak tri kategorije. Nakon nagrade za najbolju evropsku redateljicu Jasmilu Žbanić, najbolju glumicu Jasnu Đuričić, najboljim evropskim filmom 2021. Večeras je proglašen “Quo Vadis, Aida?”.

Foto:prtSc, dodjele nagrada, twitter

Na dodjeli “Evropskog Oscara” ovo je prvi put da pobjedu u kategoriji najbolji film odnese filmsko ostvarenje sa prostora zemalja bivše Jugoslavije.

Foto:Jasna Đuričić, najbolja evropska glumica, twitter

Nakon osvajanja nagrade za najbolji evropski film, Žbanić je kazala kako se nada da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, ženskih perspektiva u politici, umjetnosti i životu.

“Imamo odgovornost da našim publikama dajemo istinu, možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksne priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su krenula”, rekla je ona.

Ovogodišnje Evropske filmske nagrade dodeljene su u Berlinu, na svečanom proglašenju koje je bilo hibridno, pa su nominovani i dobitnici učestvovali u različitim digitalnim formatima, zbog epidemiološke situacije.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: