Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Turska

Turska odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Tanju Bilgic poručio je kako je Turska odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Bilgic je odgovorio na upit u vezi sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, usvojenim 10. decembra 2021. godine.

”Turska je uvijek bila na čelu napora za održavanje mira i širenje prosperiteta na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini”, rečeno je u saopćenju Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske u Sarajevu.

Istakli su kako kao i svi prijatelji Bosne i Hercegovine, i oni dijele zabrinutost u vezi s odlukama donesenim na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

”Smatramo da su navedene odluke entitetske Skupštine štetne za ustavno-pravni okvir, a samim tim i za mirnu i prosperitetnu budućnost građana Bosne i Hercegovine koju oni više od svega zaslužuju. Ova situacija istovremeno predstavlja i izazov miru i stabilnosti na Balkanu i u cijeloj Evropi”, navedeno je u saopćenju.

Istakli su kako će zajedno s međunarodnom zajednicom nastaviti ulagati napore da se Bosna i Hercegovina što prije vrati na svoju stvarnu agendu, na put ekonomskog razvoja.

”U tom smislu, pozivamo one koji će snositi odgovornost za nanošenje štete miru i prosperitetu da se pridržavaju ustavnog i zakonskog okvira i pribjegnu dijalogu umjesto jednostranim akcijama. Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, zaključeno je u saopćenju.

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: