Aktuelno Bosna i Hercegovina Kultura Teatar/Film/TV

Film o genocidu u Srebrenici kandidat za Oscara

Foto: Press – Kino Meeting Point

Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić zvanično je u utrci za Oscara. Ušao je među 15 filmova koji su još uvijek u utrci za najbolji film van engleskog govornog područja za prestižnu nagradu američke filmske akademije, prenosi sarajevski faktor.ba.

“Golemo je to, film o nama, našem stradanju, ispričan na visoko umjetnički način, film koji potvrđuje da je umjetnost vrhunac spoznaje. Marta 15. će se znati koji su filmovi nominirani za Oscara, ali je i ovo golemo. Film iz Bosne, koja ne voli umjetnost, došao na korak do vrha – između ostalog napisao je Izudin Bajrović, jedan od glavnih glumaca filma.

Radnja filma odvija se u ljeto 1995. godine u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici.

Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubijeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

Glavne uloge uz Bajrovića tumače Jasna Đuričić, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović.

Izvor: https://faktor.ba/cs/vijest/film-o-srebrenickom-genocidu-usao-u-utrku-za-oscara/114476

Povezane vijesti

%d bloggers like this: