19 Aprila, 2024
Zanimljivosti Zdravlje Život

Fizička aktivnost djece izgrađuje sposobnu osobu, da su aktivna i napolju tri sata dnevno

Od kako počne da puzi pa kasnije i prohoda dijete treba da je aktivno i učestvuje u raznim fizičkim aktivnostima tako postaje sposobno zdravo dijete.

Djeca su svakako više aktivna napolju nego u zatvorenom prostoru zato je potrebno da što više borave napolju. Dok su napolju djeca učestvuju u fizičkim aktivnostima različitih inteziteta počev od šetnje pa sve do trčanja, skakanja i preskakanja.

Stručnjaci savjetuju da djeca napolju treba da su aktivna i borave bar tri sata dnevno. Njihova aktivnost uglavnom se odvija u formi aktivne igre bez obzira na vremenske prilike. Čak šta više istraživanja su pokazala da djeca koja dosta vremena provode napolju dok je kiša i snijeg, njihov imunitet je znatno jači od djece koja ne provode dovoljno vremema napolju.

Djeca koja su aktivna u ranom djetinjstvu povezano je sa pravilnim držanjem tijela, kosti i mišići su im jači kao i kardiovaskularne i respiratorne funkcije. Svakako manje su skloni zdrastvenim problemima, prehladama i gripu, smanjen im je rizik od bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti.

Pored fizičkih treba napomenuti i motoričke sposobnosti, psihičke i emocionalne zrelosti, ponašanje, a naročito samopouzdanje.

Roditelji su dužni da djecu, ako žele zdravu i sposobnu djecu spremnu za sve prepreke koje ih čekaji u životu, uključe u razne fizičke aktivmosti bilo to makar i odlazak do parka. Posebno se preporučuje bazen ( plivanja), klizalište, skijanje, igranje loptom ( fudbal, odbojka, košarka..), sve aktivnosti pa čak i ples.

Treninzi, vježbanja ili odlazak u teretanu su aktivnosti za odrasle, djeci je potreban slobdan pristor gdje će se osejećati sigurno i gdje će izgrađivati svoju ličnost nesmetano bez ičije prisile i pritiska.

Djeco igrajte se i uživajte u svakom trenutnu vašeg djetinjstva, najljepšeg dijela života!

Povezane vijesti

%d bloggers like this: