Aktuelno Crna Gora Društvo Ekonomija

Na trasi auto-putu Bar-Boljare završeno oko 92 odsto radova (VIDEO)

Vlada Crne Gore je na posljednjoj sjednici u 2020. godini usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta auto-puta Bar-Boljare.

“U raspravi je naglašeno da je analizom svih podataka utvrđeno da ukupan stepen završenosti radova i na čitavoj trasi iznosi oko 92 odsto”, navodi se u saopštenju crnogorske vlade.

Kompanija Bemax je objavila nove snimke na kojoj se vidi stepen izvedenih radova do sada.

Usljed nepredviđenih okolnosti na koje izvođač radova nije mogao da utiče, kakva je u prvom redu pandemija virusa korona, radovi na auto-putu Bar – Boljare trebalo bi da budu gotovi na jesen ove godine, ocjena je

Zamjenika šefa nadzora na auto-putu Bar-Boljare Jovan Ivanović izjavio je da na osnovu analiza koje ja kao inžinjer rad, i na osnovu iskustva, kao i dinamike radova od strane izvođača, očekuju da ovaj projekat može da se završi na jesen ove godine.

“Pod tim podrazumijevamo kompletno završene građavinske i elektromašinske radove, puštanje sistema u rad, kao i kontrole i upravljanja auto-puta, tehničke prijeme od strane inžinjera i komisjie za tehnički prijetm. Tačno je da je rok bio 30. septembar i da taj rok nije ispoštovan”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, izvođač je dostavio obilnu dokumenataciju u vidu potraživanja, na osnovu štete koju je pretrpio usled pandemije.

“Izvođač ima pravo na osnovu ugovora da u slučaju više sile dostavi potraživanja za koja smatra da ima pravo i da je pretrpio šetetu na kojoj učesnice na projektu nisu mogle da utiču”, dodao je on u izjavi za agenciju Mediabiro, prenosi Pobjeda.

Inžinjeri trenutno rade anlizu dokumentacije nakon čega će biti donešeno vrjednovanje, odnosno determinacija da li izvođač ima pravo i u kojoj mjeri na produšetak roka i na finansisjku nadoknadu.

Na gradilištu je u posljednje vrijeme angažovano preko 14.000 radnika kineske nacionalnosti, polovina su domaći radnici kao i radnici podizvođača.

“U ovom prazničnom periodu taj je broj svakako manji, ali očekujemo da se već polovinom janura inteziviraju radovi”, naveo je Ivanović.

Svi objekti na građevinskoj trasi auto-puta Bar – Boljare su završeni, kazao je on. U pitanju je , kako je objasnio u izjavi za agenciju Mediabiro, preko 20 mostova i 26 dubljih tunela, a na tim objektima se izvode završni radovi kao što je kolovozna kontrukcija, asfalt, zaštitna ograda od buke i vjetra, te bojenje unutrašnjih zidova tunela.

S druge strane, kako je dodao, na prvom dijelu otvorene trase u prvih 20 km svi građevniski radovi uglavnom su završeni.

“Vidjeli ste da je asfalt na dobrom dijelu i postavljen, nekih 30 km asfalta je već urađeno, uključujući i asfalt kroz nekih desetak tunela. Prvi i drugi završni sloj će se raditi kada se steknu povoljni vremenski uslovi, na proljeće ove godine. Na drugom dijelu trase od 20 km, obzirom da su tamo gradilišta i na većoj nadmorskoj visini od 1000 m, predstoje intezivniji građevinski radovi pa očekujemo da se ti radovi izvode početkom proljeća, kada se steknu povoljni vremski uslovi”, naveo je Ivanović.

Paralelno se izvode i elektormašinski radovi, a kako je istakao, u ovom trenutnku je završeno više od 65 odsto. U pitanju je, između ostalog, rasvjeta u tunelima, vertikalna signalizacija , sistem za kontrolu i upravljanje auto-puta, upravna i kontrolna zgrada, baza za održavanje.

“Ti radovi se izvode i u ovim zimskim uslovima s obzirom na to da se većina izvodi u tunelima, kao što su protivpožarna zaštita, hidrotehnička instaliacija, instalacija slabe i jake struje. Više od 93 odsto tih radova je završeno”, zaključio je Ivanović.

– Arhitektonsko čudo

Radovi na izgradnji autoputa Bar – Boljare (169,2 km) zvanično su počeli 11. maja.2015 godine. Izgradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, bilo je planirano da traje četiri godine. Izvođač radova, kineska kompanija CRBC trebala je, prema zvaničnim informacijama, u roku od 48 mjeseci avršiti izgradnju ove dionice, dužine 41 kilometar, sa 45 mostova i vijadukata i 32 tunela.

Jedno od građevinskih čuda u regionu i šire, most “Moračica” na dionici Autoputa Bar – Boljare, spojen je 11. oktobra 2019. godine.

Most „Moračica“, najveći pojedinačni objekat na prioritetnoj dionici Autoputa Bar – Boljare, visok je 175 m (od dna korita Morače do kolovoza od 205 m), širok 23,4 m, i dug 960 m.

Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema autoput. Na autoputu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, autoputa Bar-Boljare sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5,1 do 8,3 hiljade vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20 hiljada vozila.

Kako je ranije bilo objavljeno na sajtu autoput.me izgradnja prve dionice autoputa će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 procenta t.j. 688,16 miliona eura će obezbjediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto t.j. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio – ekonomska analiza tog projekta.

Autoput Bar-Boljare dio je Koridora 11 koji će Crnu Goru i Srbiju, preko općina Bijelo Polje i Sjenica, povezati sa Evropskom unijom.

Prema posljednjim najavama Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda autoput preko Pešteri, dionica od Požege preko Ivanjice do Boljara, dužine 107 km, može početi da se gradi 2021. godine.

Poslednja je dionica Koridora 11 koja bi spojila Beograd sa Crnom Gorom je najskupllji dio te saobraćajnice kroz Srbiju.

Trasa Požega-Boljare ide od Požege preko Arilja, Ivanjice i sredinom Peštera do Boljara gdje treba da se poveže s Crnom Gorom.

Prolazak auto put kroz regiju Sandžak se vidi kao mogućnosti za razvoj regije, posebno nerazvijene općine Sjenica. Pored autoputa, kroz Peštersku visoravan planirana je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta i 107 retenzija.

Prvi dio Koridora 11 kroz Srbiju, u dužini od 40,4 kilometra, od Ljiga do Preljine, otvoren je početkom novembra 2016. godine.

Od projektne dokumentacije za ovih 107 kilometara Koridora 11 do sada je urađena preliminarna studija izvodljivosti sa generalnim projektom.

Auto-put E763 Beograd – Južni Jadran, u narodu poznatiji kao Koridor 11, će povezivati Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Protezaće se od Temišvara, preko Vršca, proći će kroz Beograd, pa dalje preko Čačka, Požege, Podgorice do Bara, a onda morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem u Italiji.

Izvor: investitor.me, AA, RTCG, SNews

Foto: Vlada Crne Gore, bemax.me

Povezane vijesti

%d bloggers like this: