27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Foča sinonim stradanja žena i djevojaka i mjesto sistematskog seksualnog nasilja i silovanja

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu danas je u Foči odata počast ubijenim ženama i žrtvama seksualnog nasilja. Udruženje žrtava rata “Foča 92-95”, kao i svake godine do sada, polaganjem cvijeća i učenjem dove na mjestima zločina pred Karaman kućom Miljevinai zloglasnom halom Partizan, organiioralo je obilježavanje ovog datuma.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović položila je cvijeće i podsjetila da se u Foči obilježava 19. juni koji je rezolucijom 69/293 Generalne skupštine UN-a iz 2015. godine ustanovljen kao „Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu“, a na osnovu presude Haškog tribunala iz 2001. godine u predmetu protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca.

Ovom presudom je po prvi put u historiji međunarodnog prava seksulano ropstvo i silovanje u ratu okarakterisano kao zločin protiv čovječnosti.

“Foča je sinonim stradanja naših žena, djevojčica, djevojaka, naših majki. Grad koji je po broju ubijenih, silovanih i nestalih žena nadmašio sve druge sredine u Bosni i Hercegovini. Seksualno nasilje je korištemo kao sredstvo ratovanja i kao oblik etničkg čišćenja. Sama činjenica da je na osnovu presude Haškog tribunala iz 2001. godine, prema kojoj je, po prvi put seksualno ropstvo i silovanje u ratu okarakterisano kao zločin protiv čovječnosti, govori o razmjerama zločina koji se desio u Foči”, istakla je potpredsjednica FBiH.


Slični zločini su se dešavali i u drugim mjestima, ali Foča će ostati upamćena po broju žena žrtava. Trećina od ukupnog broja ubjenih građana Foče su žene i sama ta činjenica dovoljno govori o razmjerama zločina”, istakla je Mahmutbegović.

Zahvalila se svim ženama žrtvama torture koje su, kako je navela, otvorile dušu i progovorile.

“One su naše heroine jer nisu dopustile da istina bude skrivena i da s njima ode u zaborav! Hvala im u ime svih onih koje su zločinci zauvjek ušutkali, hvala im u ime nestalih, preživjelih, u naše ime i u ime svih budućih generacija. Zlo koje se desilo, koje je počinjeno ima lice, ima ime i prezime i počinioce! Nećemo dopustiti da bol i patnja kroz koju su žrtve prolazile bude zaboravljena”, poručila je.

Na skupu su prisutvovale žrtve, članovi porodica šehida i predstavnice Žena u crnom iz Beograda.

– “Foča” u centru Beograda

Povodom 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, koji su Ujedinjene nacije uspostavile 2015. godine, Žene u crnom i Autonomni ženski centar su u petak, 17. juna na Trgu Republike u Beogradu održati stajanje u crnini i ćutanju.

Žene u crnom i Autonomni ženski centar ovim protestom su podsjetile da su tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije pripadnici srpskih oružanih formacija sistematski seksualno zlostavljali žene ne-srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, BiH i Kosovu.

“U Bosni i Hercegovini silovano je preko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše bosanskih Srba. Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mjesto najmasovnijeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini. Haški tribunal je u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovečnosti”, rečeno je tokom protesta aktivistkinja Žena u crnom i Autonomnog ženskog centra.

Tokom perfomansa u centru Beograda iskazale su solidarnost i saosećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele i poručile da “njeguju politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u naše ime tokom rata u BiH”.

Podsejetile su da u Srbiji Zakon o civilnim invalidima rata, kao ni Strategija o borbi protiv nasilja prema ženama, žene koje su preživjele ratni zločin silovanja ne prepoznaje kao civilne žrtve rata.

U Foči je tokom agresije na BiH ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, a gotovo svaka treća žrtva su žene. Ovo je grad u kojem je dokazano najveće sistematsko seksualno nasilje i silovanje u kojem je prvi put zabilježeno seksualno ropstvo te prodaja žena. Silovane su čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina.

 

Foto: fb/Udruženje žrtava rata “Foča 92-95”, Žene u crnom

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: