19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

“Žetva oružja” u Srbiji, hapšenja zbog posjedovanja oružja, zaplijenjeno više od dvije hiljade komada metaka

Policija u Srbiji je u Velikoj Plani kod Smedereva i Čačku zaplijenila veću količinu nelegalnog oružja i municije i uhapsila dvije osobe.

Pripadnici Policijske uprave u Smederevu, Policijske stanice Velika Plana, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Smederevu, uhapsili su Ž. M. (57) iz okoline Velike Plane, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Policijski službenici su, pretresom njegove kuće i pomoćnih prostorija, pronašli puškomitralјez M-72, poluautomatsku pušku M-59, lovačku pušku bez fabričkog broja, gasni pištolј, 1.581 puščani metak kalibra 7,62 mm, 49 puščanih metaka neutvrđenog kalibra, 2 okvira za automatsku pušku, sve u nelegalnom posjedu, kao i jednu vazdušnu pušku, koja je bila propisno prijavlјena, saopštio je MUP Srbije.

U Čačku, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u ovom gradu, uhapšen je I. Ž. (1973) iz okoline Čačka, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi, policija je pronašla 388 komada municije različitog kalibra, četiri okvira za automatsku pušku, četiri okvira za automat „Tompson“, dva okvira za poluautomatsku pušku, formacijski nož za automatsku pušku i jedan okvir za pištolј.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Smederevu i Višem javnom tužilaštvu u Čačku.

Nakon masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi na Vračaru i kod Mladenovca, kada je u pucjavi ubijeno 18 djece i mlađih osoba, Vlada Srbije je donijela posebne mjere za smanjenja broja naoružanih građana i pooštrila uslove za dobijanje dozvole z posjedovanje i nošenje oružja.

Kako je saopšteno na sajtu Vlade Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno će pripremiti izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja. Ova mjera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 20 procenata.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: