Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

GIK Novog Pazara proglasio listu “Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka”

Gradska zborna komisija (GIK) Novog Pazara proglasila je danas listu “Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka”.

Ova lista je za tri dana prikupila dovoljni broj potpisa i nastupit će na vanrednim lokalnim izborima u Novom Pazaru pod redim brojem “8”.

Edin Zećirović i Aladin Paučinac, lista “Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka”, foto: SNEWS

Predstavnik te liste Edin Zeđirovi- je nakon predaje potpisa podrške i kandidata za odbornike rekao medijima da će se truditi da uspostave nove modalitete obnašanja politike i na taj način uspotaviti drugačiji život i novi modalitet pristup rješevanja i rješavanju problema građana.

“Istinski ćemo se truditi da opravdamo ovu parolu ‘Za život dostojan čovjeka'”, rekao je on.

Na pitanje šta će prvo uraditi, ako budu dio vlasti, poručio je da će prvo sjesti i dogovarati da se promjeni kompletan sistem upravljanja lokalnom samoupravom.

“Ova zgrada iza nas više nije lokalna samouprava, ona je servis jedne vladajuće oligarhije koja na jedan potpuno bezpredmetan način vrši svoju funkciju i od lokalne samouprave napravila mehanizam za legalizaciju odluka koje se donose van ove ustanove. Insistiraćemo da se vrati legalitet i legitimitet institucija ustanova, da lokalna samouprava bud odraz želje birača da oni okoje budu birali i što budu izabrali bude reprezent, kroz rad skupštine, izvršne vlasti i svih ostalih mehanizama lokalne uprave”, rekao je Zećirović.

Uputio je appel i poziv ljudima kojima će biti dostupna dokumentacija predate liste da, kako je kazao, na neki način ne pozivaju i uznemiravaju građane koji su joj dali podršku ili prozivaju kandidate za odbornike.

“Želimo da stavimo tačku na takve primjere. Ukoliko nekome postave neko ppitanje ili mu uputi bilo kakvu prijetnju zato što je dao podršku listi iskoritit ćemo sve mehanizme da to bude posljednji put i nikada se više ne ponovi. Želimo jednake šanse, legalitet i legitimitet izbornog procesa u Novom Pazaru i želimo da Gradska uprava i Gradska izborna komisija uzmu to u obzir i svi ljudi koji obnašaju određene funkcije da buu svjesni da se ne smije zloupotrebiti volja građana ni na koji način. Ne prijetimo nikom, upozoravamo svakog”, poručio je Zećirović, koji je u prethodnom sazivu gradskog parlamnta Novog Pazara bio odbornik ispred liste Stranke pravde i ponirenja (SPP), a kasnije samostalni odbornik.

Listu “Građanski pokret Sandžaka” podržalo je Udruženje građana “Inicijativa slobodnih građana” koju predstavlja Aladin Paučinac.

GIK- Novog Pazara do sada je prijavljeno osam lista.

Večeras u ponoć, 26. novembra, isiče rok za predaju izbornih lista za učešće na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, koji će se u Srbiji održati 17. decembra.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: